Multicultureel cafetaria

Erhan introduceert 'döner kebab'

Uit De Bron van 21 april 2004

Door Peter Otterloo

Index Ugchelen De Bron

De missie die Erhan Özer op zich heeft genomen is eenvoudig te vergelijken met die van een Nederlandse koopman die in het verre Istanboel boerenkool met worst aan de man wil brengen. Dat zal niet eenvoudig voor hem zijn, gedachtig het Nederlandse gezegde 'onbekend maakt onbemind'. De van Turkse afkomst stammende Erhan (30) probeert in Ugchelen, maar daarnaast eigenlijk in heel Nederland, het aloude Turkse en smakelijke 'döner kebab' te verkopen. Döner kebab is zoveel als gegrild kalfsvlees dat volgens Erhan's formule op specifieke wijze is gekruid. Döner staat voor het Turkse woord 'draaien' en daarmee is de naam snel verklaard.
Hoewel de Ugchelenaren eerst even de kat uit de boom keken alvorens bij Erhan naar binnen te stappen, blijkt enkele maanden later dat reeds tal van dorpelingen de lekkernij hebben ontdekt en steeds vaker de weg weten te vinden naar zijn cafetaria aan de Ugchelsegrensweg. Erhan noemt zijn zaak een 'multicultureel cafetaria' gezien zijn internationale assortiment. Want niet alleen het Turkse döner kebab wordt er verkocht maar ook de Italiaanse pizza, de Amerikaanse spareribs maar evenzeer de vertrouwde Nederlandse patat met frikadel of een kroket.

Erhan meent dat hij in dat opzicht een nogal unieke positie inneemt in Apeldoorn. In ieder geval is hij met de verkoop van döner kebab de eerste Ugchelense zakenman die dit product verkoopt. Hij heeft zelfs de maandag benoemd tot Döner Kebab dag en verkoopt dat een broodje Döner kebab. Een speciale Turkse bol met zelf gegrilde kebab ertussen.

De jongeren weten inmiddels wat voor vlees zij met kebab in de kuip hebben, de meeste ouderen gaan nog mank aan de gedachte 'wat een boer niet kent, dat eet hij niet'.
Erhan brengt op het ogenblik een eigen formule op de markt onder de naam Mister Döner. Hij heeft een groothandel opgezet en benadert als zakenman tal van cafetaria's in het land om zijn product aan de man te brengen. Vooral in de Achterhoek is hij al een flink eind gevorderd. Verschillende cafetaria's hebben daar döner kebab al op de menukaart staat. De zakenman is tevreden over hetgeen hij tot dusver heeft bereikt. Dat het gerecht Nederland gaat veroveren, staat voor hem als een paal boven water. ,,In Duitsland bijvoorbeeld heeft de döner kebab de hamburger al verdrongen.'' Vanuit het oosten wil Öser ook het westen van Nederland gaan veroveren. Amsterdam moet bijvoorbeeld ook aan zin döner kebab.

Öser is al tien jaar werkzaam in de horeca. Hij heeft een opleiding tot kok gevolgd en heeft een grote liefde voor koken. Toch heeft hij gekozen voor het houden van een cafetaria. Die keus is gemaakt omdat hij graag met mensen praat. Een kok heeft nu eenmaal een wat stiller bestaan. Het is momenteel wel keihard werken voor de jonge Turk maar daar heeft hij geen hekel aan. Dagen van zestien uur zijn meer regel dan uitzondering. Deze zomer tijdens het Ugchelens feest gaat hij zeer nadrukkelijk zijn kebab onder de aandacht brengen en zullen veel dorpelingen - zo is zijn verwachting - bezwijken voor het gegrilde kalfsvlees.

Erhan Öser aan de grill met zijn kebab.
Erhan Öser aan de grill met zijn kebab.
Foto: Chris Severijnen.

Index Ugchelen De Bron
HOME Gastenboek
Copyright © 2003 - , Peter Otterloo / Chris Severijnen / De Bron / Gert Woutersen