HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 8. Uit De Bron van woensdag 23 februari 1994, 31e jaargang nummer 4.

Vorige Index Volgende
AFKORTINGEN.
We leven in een jachtige tijd. We willen dan meer tegen elkaar zeggen met minder woorden. Daarom gebruiken we afkortingen.
Heel vaak kom je ze tegen: de afkortingen. Vooral in bedrijven, daar weten ze van wanten. Als je dan pas zo'n bedrijf binnenkomt, wordt het woord afdeling nog als afdeling gezegd, maar op papier staat afd. Daarbij heb ik het nog maar over heel gewone dingen; dan zijn woordjes als: P.Z. of O.R. nog maar het begin.
Zo kun je bijvoorbeeld in Randerode met een stalen gezicht naar informatie vragen over het D.O.V.O.V. bij de S.V.O.V.; daar krijg je echt een serieus antwoord op!
Dan komt er nog een moeilijkheidsfactor bij: met de moderne computers wordt er niet aan de schrijvers gevraagd, hoe zou u het woord afgekort willen hebben, maar dat gaat zonder dat de schrijver het merkt, automatisch. Sla de krant er maar op na: woorden worden afgebroken zoals: kindern-evendienst of oud-eren om maar eens wat te noemen. Weet u trouwens wat een posts-tempel is?
In een verdergevorderd afkortingen-jargon kom je dan dingen tegen, die ook nog op twee manieren kunnen worden uitgelegd. B.v. is dan een besloten vereniging of bedoeld als bijvoorbeeld. Wat dacht u: betekent B.C. biljartclub of bridgeclub? Kijk in "Het Orakel": alle twee goed!
Nu is dat met "De Bron" gelukkig niet het geval

en kom ik alleen maar de afkortingen tegen zoals P.R.U.B., AHK en H.B./I.D. Ook vraag ik me dan af, wat in hemelsnaam GHKU zal mogen betekenen. Het zal wel een nette betekenis hebben, want anders staat dat niet in "De Bron".
Dan zijn er nog de afkortingen, waar ik de betekenis niet van weet: bijvoorbeeld D.I.O. betekent niet: Deurdrammers in oprichting en E.G.A. schijnt wat anders te zijn dan een echtgenote en vroeger hadden we de V.A.D., wat volgens mij altijd de Veluwse Autobusdienst betekende, maar later de Verenigde Autobus Diensten bleek te heten. Wordt het nu zoiets als C.& M.N.? En bij de NUON-VNB hebben ze er ook een potje van gemaakt, ze weten daar zelf geen wijs woord meer over te zeggen.
In het Lukasziekenhuis hebben ze een PAAZ-afdeling en dat heeft niets met pasen te maken.
Wat dacht u van U.B.? Nee, niet: Ugchelens Belang of Uddels Belang, want dat bestaat ook, maar: Uw Behoefte of, in: Ugchelen Broodnodig of misschien wel: Ugchelens Beheer. Zo gaat men bij het bouwen aan de uitbreiding van het Buurthuis in "eigen beheer" afkorten: maar dat betekent dan alleen maar dat er planken korter worden gezaagd!
Nu weet ik opeens wat PRUB/AHK betekent:
Plezierige Ruimtemakers (in) Ugchelens Beheer/ Als Het Kan!

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen