HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 14. Uit De Bron van woensdag 18 mei 1994, 31e jaargang nummer 10.

Vorige Index Volgende
WATER.
Ik kom oorspronkelijk uit een plaats, waar het belangrijk was, wanneer er een melding kwam van hoog water. Dat er ondanks deze waarschuwingen toch nog eens een dijk is doorgebroken en ons toen verrast heeft (in de negatieve zin, dan) blijft je je hele leven bij.
Toen waren er nog de berichten over de radio, zoals: de waterstanden van hedenmorgen zijn: enzovoort. Tegenwoordig moet je daarvoor een televisietoestel met teletekst hebben.
Als je dan bent verhuisd en na verloop van jaren in Ugchelen bent terechtgekomen, dan is die situatie uit je gedachtewereld vervaagd. Totdat er een bericht in de krant verschijnt, dat men in Ugchelen klaagt over een te hoge waterstand. Daarbij flitst het nog door mijn gedachten of het geen 1 april is, maar nee, dat is al voorbij. Dus ging ik op onderzoek uit.
Eerst maar eens kijken bij de gerenoveerde waterval bij de wasserij. Tjonge, wat een prachtig houten hek hebben ze daar geplaatst. Nu kan je in daar 's avonds in het donker zeker niet meer onnozel inlopen. Er valt met veel geraas een hele plens water naar beneden, maar van een hoge waterstand kan ik niets ontdekken.
Nu ga ik al jaren langs de Richtersweg en het is mij wel eens opgevallen, dat de spreng, die daarop uit komt en die al jaren afgesloten was vanwege vervuild water, heel wat meer water bevatte dan vroeger. Maar ach, dat komt natuurlijk

door de regen en het water kan toch immers niet weg? Op mijn onderzoekstocht, merkte ik echter tot mijn verbazing, dat er heel wat water het riool in liep! Hoe is dat dan toch mogelijk? Een passerende mijnheer wees mij erop, dat Ugchelen overstroomd werd. Dat wilde ik niet geloven, want de Veluwe was toch immers aan het verdrogen? Nou, dan moest ik maar even meegaan, dan kon ik met eigen ogen de kelders inspecteren... Wel, ik kwam toen tot de ontdekking, dat er in Ugchelen talloze huizen zijn met een overdekt zwembad. Aan water geen gebrek, niet uit de kraan, maar gewoon uit de grond. Mijn begeleider had al forellen uitgezet, maar daar moest ik verder maar over zwijgen. Ik denk, dat het te maken had met een niet opgegeven inkomen als visboer, of misschien is het wel verboden om een bedrijf uit te oefenen in een tot woning bestemd huis.
Het grondwater is ook praktisch bij het aanleggen van een vijver. Je graaft een kuil, niet voor een ander, maar dit keer voor jezelf. Maar het is belangrijk, dat je hem wel waterdicht maakt, want mocht het eens bij de gemeente opkomen, om wat aan de grondwaterstand te doen, is opeens je vijver leeg. Dan moet je de dierenbescherming weer inschakelen om je goudvissen van de verstikkingsdood te redden.
Je maakt toch wat mee in Ugchelen.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen