HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 52. Uit De Bron van woensdag 28 februari 1996, 33e jaargang nummer 4.

Vorige Index Volgende
BED OELEN.
In Ugchelen zijn overdag uilen waargenomen. Normaal zie je die niet overdag, maar doordat de winter zo streng was, zijn de uilen, van oorsprong toch nachtdieren, zelfs overdag voedsel aan het zoeken.
Dat is niet zo bijzonder voor Ugchelen, zult u misschien zeggen, dat is elders ook het geval. Ja, dat is wel zo, maar in Ugchelen ook. In Ugchelen vallen meer zaken waar te nemen, die je in andere delen van het land ook kunt zien, maar die toch ook voor Ugchelen interessant zijn.
Zo vroeg mij onlangs een bekende, eigenlijk een echte boekenwurm, waar toch die Ugchelense Stoomtrein was gebleven. Na het verschijnen van een grote hoeveelheid vraagtekens op mijn voorhoofd, zei hij, dat die er echt wel moest zijn. Er moet bij jullie wel zo iets rondrijden, want het staat in Het Orakel en dat is toch wel in min of meerdere mate een officiŽle uitgave van de gemeente Apeldoorn. In het trefwoordenregister staat een Stichting tot behoud van de Ugchelense Stoomtrein opgegeven. Misschien is het wel net zoiets als de elektronische snelweg, die zie je ook niet direct, maar is wel degelijk in het Ugchelense aanwezig.
Wel, daar moest ik toch het mijne van hebben en ik heb die vriend beloofd, dat ik er nader op terug zou komen. Eerst maar eens even bij de opdrachtgever, de gemeente, informeren. U zult het wel verkeerd gelezen hebben, zeiden ze bij de afdeling voorlichting. Wel ja, altijd ligt het aan de ander. Als ik in de krant lees over een fiets-luis, heb ik snel door, dat het een fietssluis moet

zijn, omdat je nu eenmaal luizen niet laat fietsen en omdat je niet zulke kleine fietsen hebt. Maar als ik snijkopzuiger lees, ga ik denken: hé, ik heb nog nooit iemand of iets ontmoet, die snijk heeft opgezogen. Dat kan wel eens een nieuwe naam voor een drug zijn. Weer wat geleerd. Als ik dat dan aan iemand vertel, dan word ik verbeterd: ik moet lezen: snij-kopzuiger.
Maar in dit geval schuif ik onmiddellijk de bal terug. Wel, Apeldoorn heeft immers een prijs ontvangen voor het nieuwe Busnet; maar in Ugchelen ligt dat met die prijs wel anders. In een verslagje over het dorpsmeldpunt lees ik, dat de meeste klachten in Ugchelen gaan over de Midnet. "Veel ouderen zijn ontevreden over de nieuwe routes en opstapplaatsen." Daar valt niets aan te veranderen; welnu, dan kunnen die mensen toch mooi gebruik maken van de Ugchelense Stoomtrein? De gemeentelijke voorlichter kijkt mij glazig aan en zoekt over mijn schouder naar de volgende klant; in de hoop, dat deze met een normalere vraag zal komen.
Ik besluit Het Orakel maar daar bij het gemeentelijke loket te laten, samen met het volgnummerbonnetje. Wij hebben in Ugchelen een Wegwijzer voor Ugchelen, daar staat tenminste geen onzin in over een stoomtrein in Ugchelen.
En de nachtuilen heten bij ons in Ugchelen bed-oelen; wij zeggen precies wat we be-doelen. Zo heeft Evert Kroon weer'n stuk-sien te schrieven oaver Ugchelen in 't Apeldoornse Stadsbladsjien.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen