HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei 24 kB de Kei 

Om de Kei nummer: 102. Uit De Bron van woensdag 20 mei 1998 - 35e jaargang nr. 10

DORPS.
U kent waarschijnlijk het goedkoopste onroerend goed uit het Monopolyspel: "Het Dorp". Het bracht niet veel op. Het was min of meer een eer om het in bezit te hebben en als je "Brink" samen met "Dorpsstraat" had, kon je er nog hotels neerzetten ook. Het was even een rustpunt, als je na een moeilijke reis rond het bord niet in de gevangenis was gekomen en de luxe bezittingen van Amsterdam en Rotterdam zonder kleerscheuren was gepasseerd. Langs "AF"; de 200 gulden incasseren en dan: pfff.... in Het Dorp even uitrusten. Nu zie ik dat in Ugchelen niet zo gebeuren; wij hebben geen Brink en geen Dorpsstraat en bovendien hotels neerzetten, nee, we hebben aan Hotel Prinsen en De Cantharel genoeg. Maar ons dorp is een leuk dorp en er wonen aardige mensen. Mensen, die het hier best fijn vinden en als ze ouder worden er ook willen blijven wonen. Dat kan, maar als je zo oud wordt, dat je soms hulp van node hebt in je eigen huis, dan kijk je eens naar een woning, waarbij diverse voorzieningen zijn aangebracht en waar je eventueel de nodige verzorging kunt verkrijgen. Dan lees ik in de krant over de "multifunctionele huurhuizen". Ik wil graag in een aanleunwoning in Ugchelen wonen, maar hoe moet dat dan? In "De Wegwijzer voor Ugchelen" lees ik, dat als de jaren gaan tellen, ik gewoon de Stichting Co÷rdinatie Ouderenwerk kan bellen. Er komt iemand op bezoek en deze stelt de kardinale vraag, of ik soms in mijn eigen huis zou willen blijven wonen. Nee, ik wil naar zo'n aanleunwoning of hoe noem je dat, bij de Sprengenhof.

Dan wordt mij gevraagd, of ik mij reeds heb laten inschrijven bij de Woonruimtewinkel. Voor die persoon misschien een heel normale vraag, maar voor mij iets nieuws. Waarom? Luidt mijn wedervraag. Dan kan men via een puntensysteem zien, of er anderen in Apeldoorn zijn, die meer in aanmerking komen dan U, wordt er geantwoord. Op mijn verbaasde vraag, dat ik toch een echte Ugchelenaar ben en zodoende als inwoner van Ugchelen voorrang wens te hebben voor toelating, wordt nogal laconiek gereageerd. Men begrijpt mijn reactie, maar wat is dan een Ugchelenaar? Daarvoor heb ik een suggestie; men moet naar eer en geweten dan de volgende vragen beantwoorden, die in vraagstelling steeds moeilijker worden:
1. Bent u geboren in Ugchelen?
2. Zo neen, hoelang bent u er woonachtig?
3. Bent u lid van Ugchelens Belang?
4. Zo neen, waarom niet?
5. Hebt u altijd trouw de verslagen van de Dorpsraad gevolgd?
6. Doet u uw inkopen bij de Ugchelense middenstanders?
7. Kent u het Ugchelense volkslied en/of heeft u al eens meegeholpen bij de aspergeoogst achter De Cantharel?
8. Bent u nog lid of donateur van een andere Ugchelense culturele of sportvereniging?
9. Leest u elke veertien dagen De Bron?
10. Als u dan ook nog de titel van de vorige Uwe Kijker kan noemen, bent u een echte Ugchelenaar en komt u eerder in aanmerking.


"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen