HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 120. Uit De Bron van woensdag 24 maart 1999. 36e jaargang nummer 6.

Vorige Index Volgende
KRITIEK.
Er is felle kritiek geweest van de VVD op de nieuwbouwplannen van het ziekenhuiscentrum. Tenminste, zo stond het in de krant. Maar de kritiek ging voornamelijk over de communicatie. Kritiek hebben op communicatie is niet moeilijk; er is bij een groep mensen altijd wel iemand te vinden, die zich niet goed op de hoogte gesteld voelt. In dit geval is het jammer, dat de voorzitter van de Dorpsraad en de voorzitter van de klankbordgroep tegen elkaar uitgespeeld worden. De klankbordgroep is een groep personen, die belang hebben in de nieuwbouwplannen. Het zijn Ugchelnaren. Wat doet de Apeldoornse Courant nu? Krijgen de lezers geen zeggenschap over hun benaming in de berichtgeving? Ik heb felle kritiek op het woord "Ugchelnaren"! Het is bij de wilde spinnen af. Ten eerste voel ik me helemaal niet naar, ten tweede woon ik in Ugchelen en niet in een Ugchel. Mag ik bij deze even protesteren tegen ons regionale dagblad? Wat moeten de mensen uit Arn, Zwol, Beekberg of Vaas wel denken? Zij vragen zich misschien af, waar Ugchel is en wat moeten die mensen met een klankbordgroep. Terwijl ik dat zit te bedenken, valt mij ineens een oude "Om De Kei" in de gedachten, waarbij ik dit probleem al eens eerder heb omschreven. Ik vind het te begrijpen, dat het moeilijk uit valt te leggen, wat een Ugchel is. Het is bij de krant kennelijk niet bekend en lang niet iedere verslaggever leest "De Bron" en nog minder deze kolom. Wellicht heeft de gedachte postgevat, dat er meerdere Ugchels zijn verzameld tot een hoop Ugchelen.

Maar zo is het dus niet, geachte "een onzer verslaggevers", het dorp hier heet nog steeds Ugchelen.
Uit een onlangs gehouden enquête is niet gebleken, dat men hier ook maar even de intentie heeft gehad om de naam te wijzigen. Dit is alleen tijdelijk voorbehouden aan de carnavalsvereniging. Dan heten we Toeterderp. Maar dan zou er nog niet Toeterderpers mogen staan, maar geheel voluit Toeterderpelingen. Na de carnavalstijd heten we dus gewoon weer Ugchelen en allen, die hier wonen, kan men aanspreken met de eretitel: "Ugchelenaar". En dat andere, daar worden we helemaal niet goed van!
Nu worden er aan het begin van de Albert Schweitzerlaan werkzaamheden verricht. Kennelijk wil men het supergevaarlijke kruispunt verbeteren. Als je met de fiets het kruispunt over wilt steken langs de Laan van Westenenk, dan moet je maar afwachten, of je de voorrang krijgt, waar je recht op hebt. Vooral als je er de gang in hebt vanaf de Dennenheuvel. De auto's voor linksaf naar het ziekenhuis staan te popelen, om door de tegemoetkomende file heen te breken. Zonder over hun linkerschouder te kijken, hebben zij er vaak geen erg in, dat men daar als fietser zo heerlijk met een vaartje naar beneden kan zoeven. Vooral als je niet ter plaatse bekend bent en dat worden er steeds meer, als het ziekenhuis gaat uitbreiden. Ik ben benieuwd, wat het wordt. Een rotonde, met een duidelijke voorrangsregeling?
Of misschien wel een mooi bord voor de klankbordgroep.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen