HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 129. Uit De Bron van woensdag 8 september 1999, 36e jaargang nummer 15.

Vorige Index Volgende
BELANG.
Veronderstelt u eens, dat er een coperatieve vereniging is met de naam "Ons Belang". Misschien bestaat er wel echt een geitenfokvereniging met die naam. Dan zal er ongetwijfeld in de statuten staan, welk belang er met het woordje "Ons" wordt gediend. Het doel is zeer waarschijnlijk, dat zowel de leden als het bestuur een gezamenlijk belang hebben. Zij plukken immers bij een positieve opbrengst samen de vruchten.
Het is naar mijn mening iets anders gesteld met de Vereniging Ugchelens Belang. Deze naam veronderstelt, dat het belang van heel Ugchelen gediend wordt. Zeker niet het belang van alleen maar de hardwerkende vrijwilligers of het bestuur, die voor die vereniging veel werk verrichten. Daarover zullen u en ik denkelijk niet met elkaar van mening verschillen. Overigens vind ik het woordje "Belang" een beetje ouderwets in de oren klinken. Dat komt volgens mij wellicht door de tijd, waarin wij leven. Het gaat er tegenwoordig bij de mensen kennelijk om, zoveel mogelijk persoonlijk profijt te vergaren. Voor alles wat je vroeger gratis kon krijgen, moet je nu geld op tafel leggen. Een feest kan niet georganiseerd worden zonder dat er een sponsor aan te pas komt. Een vereniging kan geen clubblad meer uitbrengen, zonder dat er grote advertenties tegenover staan, die het lezen van het blad moeilijker maken. Alles moet commercieel verantwoord zijn. Hier wringt bij mij de schoen.
Op de zomermarkt in "Ugchelen, een kei van een feest", wordt een tweetal drankjes ten doop gehouden. "Ugchelen krijgt bokbiertje", zo klinkt het.

Nou ja, krijgen, dat natuurlijk niet; het gehele Ugchelense horecaleven heeft interesse om het biertje te verkopen. Maar nu komt het: de opbrengst is bestemd voor de renovatie van het clubhuis aan de Oranjestraat. Ik begrijp helemaal niet, welke Ugchelense belangen er kleven aan een clubhuis aan de Oranjestraat. Een dependance van het Dorpshuis soms?
Op dezelfde zomermarkt wordt een "Ugchelens Keitje" ten doop gehouden en dat blijkt een heerlijke kruidenbitter te zijn, daar niet van. Als ik de krant, die er een heel artikel aan weidde, moet geloven, dan heeft Andries de Grip, die volgens eigen zeggen anders niet zoveel nadenkt, hier weloverwogen zijn best op gedaan. Met veel verve wordt dit drankje aan de man gebracht. Uit het krantenbericht blijkt niet, welk doel het drankje dient. Dat vind ik jammer. Nu komt het op mij over, dat de opbrengst van de drank helemaal ten goede komt aan de beheerder van het Dorpshuis en daaraan is toch tegelijk de naam van de Vereniging Ugchelens Belang verbonden. Is er nu toch sprake van belangenverstrengeling? Als de buurtvereniging er wl bij vaart, had dit wat duidelijker vermeld moeten worden. Daarbij komt nog het feit, dat op het etiket een overigens verdienstelijke aquarel van de kunstenaar Dio Konijnenberg prijkt. Op deze herdenkingssteen staan de namen van vier gevallenen uit de tweede wereldoorlog en ik weet niet, of het wel zo kies is om zoiets te gebruiken voor een commercieel doel.
Met deze overweging neem ik een slokje van het Ugchelens Keitje.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen