HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 131. Uit De Bron van woensdag 6 oktober 1999, 36e jaargang nummer 17.

Vorige Index Volgende
JUBILEUM.
De bibliotheek in Ugchelen viert feest, omdat het alweer vijf jaar geleden is, dat de deuren geopend werden voor het publiek. Dan is deze rubriek net zo oud, want ik kan mij herinneren, dat ik in het begin van mijn carrire, als ik dat zo noemen mag, hierover heb geschreven. Toch waren er toen mensen, die protesteerden met hun twijfels over de bibliotheekbussen, die het verkeer zouden belemmeren en met de vrees voor een parkeerchaos. Nu we vijf jaar verder zijn, is het toch wel een heel ander verhaal geworden. Eigenlijk vallen de boekenbussen helemaal niet op bij de soms veel grotere vrachtwagens van Schuitema en de andere reusachtige wagens, die voor Hubo staan uit te laden. De apotheek is daar weg en we moeten nog maar afwachten, hoe het gaat worden. Bij een opticien en een postzegelhandelaar zullen toch niet zulke grote jongens de doorgang blokkeren. Of de brillen en postzegels moeten in hele grote containers worden afgeleverd, maar ik denk, dat dit niet het geval zal zijn.
Hetzelfde geldt voor monumenten. Op het moment, dat er een monumentale boom dreigt te sneuvelen, komen er mensen in het geweer, om dat tegen te gaan. Bij de sloop van een mooi pand gebeurt vaak hetzelfde. Als er dan, ondanks vergeefse protesten, iets ander fraais voor in de plaats is gekomen, wordt er wellicht over honderd jaar geroepen, dat een bepaalde verandering niet door moet gaan. Men protesteert, omdat "het" er al zo lang staat. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat er, zonder de blik op de toekomst

te richten, maar alles veranderd kan worden. Maar wie bepaalt de schoonheid van het nieuwe? De ontwerper wel en het ligt ook een beetje aan zijn uitleg en het voorstellingsvermogen van de toeschouwer, of het nieuwe aanvaard wordt. Daarbij komt nog dat smaken verschillen, want wie vindt wat mooi?
Overigens, bij het doorbladeren van de artikelen uit mijn begintijd kom ik de troep van de motorblokkensloperij aan de Ugchelsegrensweg weer tegen. Kijk, dat wordt nu langzamerhand ook een monument. Een smeerboel-monument. Hoelang zijn we in Ugchelen daarmee al bezig? Ik lees in de krant, dat Apeldoorn 29 miljoen mag uitgeven. Laten ze het geld gebruiken om alle smerige grond op te ruimen. Dan komen ze er nog dik aan te kort, maar als ze het in zaken steken om in eigen beheer vr te financieren, dan wordt het geld goed belegd. Dan kunnen de transacties om te renoveren wat sneller lopen en hebben we het voorlopig goed besteed. Hoe staat het ermee, mijnheer de projectontwikkelaar, krijgen we nog wat gebouwd?
In ieder geval, de bibliotheek, want daar hadden we het over, bestaat vijf jaar en dat gaan we vieren op vrijdag 29 oktober. Uwe Kijker zal er ook zijn, misschien wel in levenden lijve, maar in ieder geval via Internet. Daarin staan alle "Om de Kei"-en; vanaf het begin. Dan kunt u nog eens nalezen, wat ik 5 jaar geleden bij de jaarwisseling over de bibliotheek heb geschreven.
Grappig vind ik het wel.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen