HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 136. Uit De Bron van woensdag 15 december 1999, 36e jaargang nummer 22.

Vorige Index Volgende
OVERGANG.
Bij thuiskomst kijk ik nog even achterom. In het licht van de lantaarn zie ik zijn gebogen gestalte. Het is een man, dat kan ik zien, omdat hij een lange baard heeft. Alhoewel je tegenwoordig soms voor de vreemdste verrassingen komt te staan.
In ieder geval, die oude man dus, schuifelt langzaam bij mij vandaan naar het eind van de straat. Nauwelijks heb ik de sleutel in het slot gestoken, of de deur zwaait open en in de volle schijn van het licht in de gang, word ik verwelkomd met: "Het is er! Het is een jongen geworden!"
Welk een thuiskomst. Daar had ik even niet meer aan gedacht, dat er een kind geboren zou worden in onze familie. Maar we hadden ook reikhalzend naar dit nieuwe leven uitgezien!
Deze belevenis moet bij ieder die dit leest, ongeveer hetzelfde gevoel geven met betrekking tot de overgang naar het nieuwe jaar. 1999 schuifelt langzaam het millennium uit en 2000 dient zich in het volle licht van de toekomst aan.
Door de snelle communicatiestructuur worden we onmiddellijk op de hoogte gebracht van elkaars wel en wee. "Big Brother" slaat ook in Ugchelen toe. "Grote Broer" ziet alles en er blijft niet veel verborgen in ons dorp. Dat gebeurde in het verleden natuurlijk ook wel, maar dat was meer in het geniep. Dat die en die "het met elkaar houden" werd dan onder het mom van niet verder vertellen, doorverteld. Maar nu kan iedereen, die het wil, het ook meebeleven.
Ik realiseer me, dat ik in zekere zin, ook hieraan meewerk door het kond doen van de belevenissen uit het dorp. Maar bij een afsluiting van het

jaar mogen volgens mij ook wel eens een paar Ugchelenaren genoemd worden, die zich voor de gemeenschap erg verdienstelijk hebben gemaakt. Ik kijk mijn aantekeningen na en in de wetenschap, dat de lijst zeker niet compleet is, geef ik u hieronder enkele gebeurtenissen in zeer willekeurige volgorde weer.
Ton Fisser. De brouwer en uitvinder van het Ugchelens Bockbier.
Jopie Kerssen van de jeugdcommissie van Ugchelens Belang, organisatrice en stuwende motor achter allerlei jeugdevenementen zoals de jeugddisco, maar ook het schoolvoetbaltoernooi op het Albatrossterrein. Eigenlijk teveel om op te noemen.
Dio Konijnenberg, die "met zijn ogen kan schilderen" en heel voortreffelijke aquarellen heeft geschilderd. Onder andere een prachtige prent van onze Ugchelense kei.
Onze woninginrichter Willem de Bruyn, die op een snikhete zondagmiddag iemand helpt zijn vloerbedekking te herstellen.
Directeur de Blieck van de basisschool De Steenbeek, die met een driejarig contract probeert de scheidende leerlingen van het roken af te houden.
De gepensioneerde notarisklerk Evert de Bar, die toch maar weer het voorzitterschap van Ugchelens Belang op zich heeft genomen, wellicht omdat er zich geen ander gemeld heeft, maar hij doet het toch maar!
Ik kan nog wel even doorgaan met het noemen van mensen, maar dit zijn mijn nominaties voor Ugchelen 1999.
Hierbij merk ik op, dat deze mensen van mij mogen overgaan naar de volgende leergang!
Prettige jaarwisseling en een gezond begin!

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen