HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 148. Uit De Bron van woensdag 14 juni 2000, 37e jaargang nummer 12.

Vorige Index Volgende
RANJA.
Als u in café Back in Town een glaasje ranja bestelt, zullen ze er wel gek van opkijken. Niet zozeer, dat ze met uw bestelling geen raad weten, maar omdat het hier een alcoholvrij drankje betreft en nog meer omdat u een heel ouderwetse benaming voor een glaasje fris gebruikt. Toch is het woord "ranja" een goede benaming voor het frisdrankje, omdat er een speciaal drankje mee wordt bedoeld.
Typisch, want ranja was een merknaam voor een sinaasappelsiroop. Dat was spul, wat een vinger dik onder in een glas werd gedaan, water er bij en klaar. Later kwam het spuitwater er bij en werd het al een stuk luxueuzer en heette het gazeuse. Tegenwoordig hebben we allerlei soorten drank, van bitter-lemon tot tonic en twee- tot vijfdubbel drank, in blik, karton en (soms plastic) fles.
Ik kom hierop, omdat ik las, dat ze bij Back in Town aan zeer jeugdige bezoekers alleen maar cola te drinken geven. In ieder geval geen alcoholhoudende drank. Het begrip cola is te danken aan de vermaarde reclame, die de Coca-Cola fabrieken ooit hebben gevoerd voor hun limonade met een bepaald smaakje. Het is zelfs zover gekomen, als je een cola bestelt, het helemaal niet betekent, dat je een echt product van de Coca-Cola fabriek ontvangt.
Met dit idee in gedachten en in samenhang met de voetbalrage rond Euro 2000 zou ik graag willen voorstellen de jeugdige, maar ook minder jeugdige voetbalenthousiastelingen tijdens dat festijn alleen maar oranje limonade te drinken te geven. Men blijft dan toch in de sfeer en tegelijkertijd

houdt iedereen zijn positieven bij elkaar. Als dit idee dan naar het Gelredome in Arnhem verder wordt gesluisd en er een beetje op toegezien wordt, dan kan de hele voetbalschare onder het schreeuwen van "O ranja, o ranja," het Nederlandse elftal moed inzingen.
Hoewel een heel stadion natuurlijk niet te vergelijken is met een bruin café in Ugchelen, zou het een mooie omwenteling geven in de belevingssfeer van het tegenwoordige voetbal, dat toch niet zo rooskleurig te boek staat. Misschien dat iemand van de KNVB deze kolom onder ogen krijgt en de opstelling van Back in Town kan doorsluizen, wordt het toch nog een mooie promotie. Het kan tevens gesponsord worden door een limonadefabriek, die het merk Ranja overneemt. Misschien wel de Coca-Cola fabriek zelf; ik heb mij wel eens laten vertellen, dat deze machtiger is dan een normaal functionerende regering.
Het is mijn persoonlijke voorkeur en misschien zijn er onder u, die ook zouden willen, dat voetballen en alcoholhoudende drank van elkaar gescheiden worden. Om dichter bij huis en in Ugchelen te blijven, er is natuurlijk niets tegen een elftal van Albatross, dat bij een kampioenschap wordt rondgereden op een open wagen en dat dit met veel geknal gepaard gaat. Maar als rond dat feest het bier er vanaf druipt en in zijn kielzog slingerende mannen meesleept, denk ik, dat wij nog lange tijd hebben te gaan om de combinatie voetbal en bier te veranderen in voetbal en ranja.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen