HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 2. Uit De Bron van woensdag 17 november 1993, 30e jaargang nummer 20.

Vorige Index Volgende
UGCHELEN SCHOON.
Er zijn wijken, die een schoonheidsprijs ontvangen. Dat prikt bij sommige mensen een beetje, omdat Ugchelen dat voorlopig nooit zal ontvangen. Dat is geen schande, maar een eer. Ik zal u dat proberen uit te leggen.
Eens hadden wij bij de Vereniging Ugchelens Belang een "Kommissie Dorpsschoon". Het was leuk, toen als bekroning op hun werk voor ons dorp het predikaat "Parel der Veluwe" werd ontvangen. In deze tijd zal dat niet meer voorkomen, omdat de mensen in Ugchelen sindsdien geleerd hebben, hun vuil alleen in de daarvoor bestemde bakken te deponeren. Soms wordt er op de parkeerplaats bij het Lukasziekenhuis nog wel eens een asbakje zó uit de auto leeggekieperd, maar dat is géén Ugchelenaar.
Door geen schoonheidsprijs te ontvangen, maken wij Ugchelen héél voordelig voor de gemeente Apeldoorn. Ten eerste is en blijft het in Ugchelen schoon; de scholen hoeven geen opgeblazen schoonmaakactie te voeren, want er is geen zwerfvuil. Ten tweede hoeft men geen moeite te doen om te beoordelen, of Ugchelen wel een wijk is. Wij hoeven geen prijs en kijkt u maar om u heen om te zien hoe schoon Ugchelen eigenlijk is.
Zelfs een Kommissie Dorpsschoon hebben wij niet meer van node. Dat

zo'n commissie, door zelf het goede voorbeeld te geven, zo'n invloed kan uitoefenen, dat wij daar een hele generatie (is het alweer zó lang geleden?) mee kunnen opvoeden!
Hiermede is voor de nieuwkomers in Ugchelen - ook wel allochtonen genoemd - uitgelegd, waarom uw straat er zo schoon uitziet. Wij Ugchelenaren vinden dat allemaal zo vanzelfsprekend, vandaar. Als u dus wat op straat ziet liggen, dan is dat beslist niet van een Ugchelense inwoner. Dat is dan van een onwetende vakantieganger, wat er nog maar net is neergegooid, want anders, als iemand uit Ugchelen 't opgemerkt zou hebben, dan had ie het al meteen opgeruimd. Of het is van een hond, want daar zijn de mensen in Ugchelen erg vies van. De mensen in Ugchelen zelf laten de honden keurig uit op de vastgestelde uitlaatplaatsen. O, daarover gesproken: wist u dat het speelveld op Dennenheuvel (tegenover Randerode) géén hondenuitlaatplaats is? Er staat wel geen officieel bord, maar de plaats waar o.a. met rolstoelen in de rondte wordt gereden, staat officieel te boek als "park". Maar dat weten de échte Ugchelenaren wel, die bevuilen hun dorp niet, dat doen natuurlijk de anderen.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen