HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 22. Uit De Bron van woensdag 18 oktober 1994, 31e jaargang nummer 18.

Vorige Index Volgende
KLEIN.
Wat er is, dat zie je, heb ik eens gehoord. Maar toen was er nog geen televisie. Nou heb ik er niet zo'n verstand van, maar ik weet wel, dat wanneer ik het Londens Philharmonisch Orkest zie en hoor spelen, het zeker geen garantie is, dat er op hetzelfde moment zo'n 80 man zitten te musiceren.
Vroeger op school kregen we te zien, wanneer men een rechte lijn door een aantal schuine lijnen liet lopen, het net was, alsof de rechte lijn niet meer recht was. Schijn bedriegt, zei men dan.
Zou men op deze wijze een kromme lijn recht kunnen maken? Vast wel. Door bijvoorbeeld andere kromme lijnen er dwars doorheen te trekken, kan de kromme lijn recht lijken. Tenminste, dat moet volgens mij kunnen.
In figuurlijke zin is dat zeker ook het geval met uitspraken van overheids-machthebbers zoals de gemeente, de provincie en het rijk. Eerst een ferme uitspraak doen; dan is de opstand voorlopig bezworen. Daarna zeggen, als het volk desondanks begint te morren, omdat niet gebeurt, wat men heeft toegezegd, dat men het niet goed heeft begrepen. Vervolgens nogmaals uitleggen met een nieuwe toezegging op termijn. Is men voorlopig weer even stil. Verkiezingen? Geen bezwaar, toezeggingen zijn licht gemaakt. Na de verkiezingen even afwachten of het morren is verstomd. Na een opleving van uitingen van ongenoegen begint men opnieuw.
Voorbeelden? De buslijnen, het straatonderhoud

en de verkeersveiligheid, het bejaarden/zorgcentrum, en de dorpsraad.
Dit soort zaken zijn niet alleen in Ugchelen een probleem; in Loenen wilde men aansluiting met Brummen en in Beekbergen wil men zich zelfs tot een zelfstandige gemeente omvormen. Stiekem speel ik ook wel eens met die gedachte: Ugchelen zelfstandig en niets met Apeldoorn te maken! Met een eigen budget en zelf bepalen waaraan we dat zullen besteden.
Dat opent perspectieven: dan kunnen we muren metselen bij de toegangswegen en we kunnen huurlingen in dienst nemen om de poorten te bewaken. De bewakers betalen we dan uit de opbrengst van de boetes van de verkeersovertredingen, want wij zijn erg streng! Tevens zullen we zelf wel bepalen, wie er in Ugchelen komen wonen. Alleen mensen, die in Ugchelen zijn geboren hebben rechten en de wetten maken we zelf wel. Dus niks verenigd Europa; dat is veel te ver van ons bed en we bepalen helemaal zelf, wat goed voor ons is.
Tenslotte willen ze in BelgiŽ ook splitsing in een Waals en een Vlaams land en in ItaliŽ splitsing in Noord en Zuid. Om dichter bij huis te blijven: het moet maar eens uit zijn met de dictatuur van de gemeente Apeldoorn, van de provincie en van Den Haag! Hoera! We zijn vrij!
Alleen dan zitten we toch met een probleem... Wie zullen we dan koningin van Ugchelen maken?

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen