HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 25. Uit De Bron van woensdag 30 november 1994, 31e jaargang nummer 21.

Vorige Index Volgende
CADEAU.
De goedheiligman is weer in Ugchelen gearriveerd en nog vitaler dan voorheen. Het is vaak erg opmerkelijk, dat zo'n oude man jonger dan hij vorig jaar vertrok, het andere jaar weerom komt. Dat moet toch te maken hebben met zijn levenswijze en niet te vergeten, het klimaat in Spanje. Maar ja, heiligen zijn niet te vergelijken met ons, gewone stervelingen. Bij zo'n ontvangst ontgaat het mij niet, dat dan alle kinderen staan te juichen. Of ze nou rooms-katholiek, protestants, islamitisch of zelfs "niks" zijn. Dat vind ik eigenlijk het mooiste van alles. Samen op weg? Het is een festijn voor jong en oud, zegt men dan.
In mijn gedachten, in mijn fantasie, met uw welnemen, gaat het verder. Met enige moeite denk ik de kinderen weg. Dan blijven de ouderen over. Die staan niet te trappelen om pepernoten te krijgen, alhoewel... Daar staan we dan: u en ik. Temidden van al die andere oudere Ugchelenaren om ons heen.
"Zo, Uwe Kijker, kom eens even bij Sinterklaas", klinkt het dan door de luidsprekers. Alle ogen gericht op Kwatta. "Wat heb ik gezien, schrijf jij stukjes in De Bron?"
Bedremmeld: "Ja, Sinterklaas". Mijn hoofd een beetje gebogen, want nu zal je het hebben.
"Zo, zo, zo, was het niet, dat je dat stukje vorig jaar, waarbij ik dat gat in het dak van één van de huizen aan de Batenburg veroorzaakt zou hebben, volkomen uit je duim hebt gezogen?"
"Nou ja, Sinterklaas, dat was toch om aan te geven, dat die daken werden gerepareerd. Bij wijze van spreken, zal ik maar zeggen."
"Nou,

Uwe, je moet beter op je woorden letten, hoor. Want gefantaseerde dingen, daar hebben we in Ugchelen niet veel aan. De mensen in Ugchelen hebben het al moeilijk genoeg en als je dan nog dingen gaat beweren, die niet waar zijn, dan gaat het helemaal de verkeerde kant uit!"
Daar sta je dan, midden in de belangstelling. Was ik maar nooit naar die intocht gegaan.
"Maar Sint, er zijn ook mensen die het leuk gevonden hebben" probeer ik.
"Daarom hoef je nog niet een hardwerkende, oude heilige vrijwilliger in een kwaad daglicht te stellen. Trouwens, er zijn toch wel meer dingen te melden, dan alleen maar die vernieuwde daken? Ik hoop, dat je het in het vervolg wat positiever benadert, Uwe. Je bent nu al ruim een jaar bezig; weet je, dat er al bijna 25 afleveringen in De Bron geplaatst zijn?"
"Daar ben ik mij niet zo van bewust, maar als u dat zegt, dan zal het wel zo zijn."
Sinterklaas blijft echter onverstoorbaar doorgaan: "Wel, het ligt in mijn lijn om een ieder een cadeautje te geven en voor jou heb ik een verrassing: een gratis ringlijn."
Terwijl de Sint iets onder uit de zak laat halen, kom ik weer bij mijn positieven door een doordringend gejoel van kinderen en besef ik, dat ik midden in de drukte van het kinderfestijn heb staan dagdromen.
"Pepernoten, Piet!! Piet hier pepernoten!!" Wordt er oorverdovend gebruld.
Jammer, het was zo mooi geweest met een nieuwe ringlijn in Ugchelen.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen