HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 29. Uit De Bron van woensdag 8 februari 1995, 32e jaargang nummer 3.

Vorige Index Volgende
NAMEN.
Bij het doorspitten van een krantenartikel of ook bij het lezen van een boek kom ik soms een naam tegen, die mij bekend in de oren klinkt. Die naam geeft dan gestalte aan iemand, die soms niets te maken heeft met degene, waarover het artikel gaat. Door de naam werkt dat echter zo. Bij mij althans. Soms gaat het niet op. Mijnheer Hubo heet bijvoorbeeld Smit, maar is geen smid. En wat te denken van een boer, die Bakker heet? Of omgekeerd, een bakker, die de Boer heet?
Voordat je iemand ooit hebt ontmoet, heb je soms al een idee, hoe hij eruit ziet. Zo moest ik als kind eens een boodschap doen voor mijn moeder bij De Neus op de hoek. Toen ik hem beleefd mijnheer de neus noemde, kreeg ik er flink van langs.
Doordat onze spreektaal soms wat armetierig is, kan je hier in Ugchelen de dubbele waarheid verkondigen, door te zeggen: onze bakker is kaal, maar hij is het niet.
Over bakkers gesproken, ik heb bij de gemeentelijke rubriek in de krant op een gegeven moment de naam van de andere bekende bakker in Ugchelen zien staan. In verband met een verbouwing. Toen viel mij niet alleen de naam op, maar ook wat hij doet of van plan is te gaan doen. Ik probeer bij mijzelf dan over die werkzaamheden een voorstelling te maken, dat een bakker dan heel iets anders doet dan brood bakken. Maar dat zal voor u wel een afwijking van normaal gedrag betekenen. Ik kijk vervolgens altijd wel even, waar de persoon woont en of daar niet wat over te vertellen is.
Omdat beide bakkers

aan de Ugchelseweg zijn, gaan mijn gedachten daarmee op de loop.
Zodoende kom ik op het volgende.
Ze zijn Ugchelenaar, maar als ze in Ugchelen náár gaan doen, blijven de klanten weg. Wie zijn de klanten? De Ugchelse huisvrouw. En als de Ugchelse weg is, dan is zij niet bij de bakker en heeft de bakker niet veel te doen. Gezien echter de drukte in de winkels, valt dat dus nogal mee.
Met de namen van de straten in Ugchelen kan je dus een heel eind weg filosoferen.
Wat dacht u van de Richtersweg? Toen ik hier pas kwam wonen, dacht ik, hier zullen wel rechters hebben gewoond, die nu verdwenen zijn.
Eerst was Derk Kamphuis weg, toen was Metta weg, maar... Klein had 'm! Dat kon ik toch niet weten?
Bij een wandeling, dacht ik, wat een troep is het hier. Maar het klopte wel, alleen op het naambordje stond een beetje verwarrend: Wezenweg in plaats van Wegwezen!
Waar zou Salentijn de Vosbergen? Juist, waar ze de Veldekster ook heeft verstopt!
Met een beetje fantasie is er in Ugchelen heel wat te zien en te beleven.
Het gaat zelfs buiten de grenzen van Ugchelen, want die liggen hier niet vast. Liep die grens vroeger eerst nog tot en met de Winkewijertlaan, nu loopt hij langs de Laan van Westenenk sinds de Ugchelse grens weg is. Maar de mensen uit de Bouwhof hoeven niet bang te zijn, dat de Bouwhof weg is, want voor Ugchelen is zelfs héél Europa weg!

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen