HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 30. Uit De Bron van woensdag 22 februari 1995, 32e jaargang nummer 4.

Vorige Index Volgende
DREVEN.
De vorige keer heb ik het over de namen van wegen gehad, maar ik heb niet over de hoedanigheid van de straten en lanen gesproken. Behalve dan, en dat zult u wel met mij eens zijn, dat de straten in Ugchelen soms wel héél erg dorps aandoen, vanwege het grind aan beide zijden. Grind heeft het nadeel, dat je beter een eindje om kunt lopen, als je al moeilijk loopt, of er met een kinderwagen door moet. Als je moeilijk loopt, moet je er maar niet uitgaan en je boodschapjes thuis laten brengen. Dat thuisbrengen is een typische eigenschap van Ugchelen, wat je in niet in veel andere delen van ons land zult tegenkomen. Leve onze dorpsgrutters!
Hoe het achter een kinderwagen moet, weet ik niet zo goed. Op de rijbaan lopen?
Lanen, heb ik vroeger geleerd, zijn wegen met aan beide zijden bomen. Dat hebben we wel in Ugchelen; bomen langs de weg, eh.... laan. Zoiets wordt in goed Nederlands ook een dreef genoemd. Als u dus langs Ugchelense dreven zwalkt, komt u wellicht ook langs mijn voordeur. Het woordje dreef is echter een heel ouderwetse benaming. De weg, waarlangs de boeren hun vee 's morgens van stal dreven naar de wei en 's avonds weer terug, werd de dreef genoemd. Nu vind je dreven genoeg in de Maten, dus houd ik het voor Ugchelen maar op lanen. Dat staat een beetje duurder.
Lanen, dat weet

u nog wel, waar vroeger Lotje heeft leren lopen van Leentje. Nu is dat niet goed meer mogelijk; zeker niet in Ugchelen, waar het verkeer met dodelijke precisie langs de grens van het grind en het ZOAB: Zeer Open Asfalt-Beton raast.
Snapt u dat nou, sommige mensen hebben nog steeds niet gehoord, wat zeer open asfalt is.
Die zijn zeker nog nooit in Ugchelen geweest!
Wij hebben in Ugchelen al jaren zeer open asfalt. Ik zie de twijfelrimpels in uw voorhoofd trekken.
Ik zeg dit echter niet zomaar; ik heb namelijk gelezen, dat zeer open asfalt erg onderhoudsarm asfalt met gaten is. Als het regent, komt het regenwater in die gaten. Bedenk wel en dat stond niet in het artikel, dat als u loopt en er rijdt dan een auto langs u, dan bent u in één klap van onder tot boven net zo nat als een verzopen kat.
Als het regent en u gaat met de auto, zet uw oogkleppen op en uw ruitenwissers in de wis-was stand. Jammer dan voor die enkele fietser of voetganger.
Maar als het ijzelt, is het 't allergladst in Ugchelen dan waar ook. Gaat u met de fiets of bent u lopend, mag ik u adviseren: ga in géén geval de deur uit.
Dit alles overpeinzend, vind ik het toch jammer, dat we in Ugchelen geen "dreven" hebben.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen