HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 40. Uit De Bron van woensdag 12 juli 1995, 32e jaargang nummer 14.

Vorige Index Volgende
KEUZE.
Dat is ook wat: maak ik een artikel over de regen en nauwelijks is "De Bron" klaar, of het prachtigste weer is daar.
Enfin, niet zeuren, maar genieten.
Zo hebben we op 24 juni de expositie over de 150-jarige school in Ugchelen kunnen bekijken. Hans Boon heeft ons daarbij haarfijn uitgelegd, hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan.
Het opvallendst vond ik het feit, dat het een gunst was om in die tijd onderwijs te ontvangen. Dat klopt ook, want de leerplicht is pas aan het begin van deze eeuw ingesteld. Omdat men vond, dat de kinderarbeid moest worden afgeschaft.
Alleen het woord "onderwijs" vind ik eigenlijk een vreemd woord. Als je kinderen wijzer gaat maken, ga je er toch niet onder wijzen, maar ga je ze er op wijzen. Opdat ze wijzer worden.
Dit bedacht ik allemaal, omdat er laatst naast de school één of ander gezellig tuinfeestje was, terwijl er op één raam van de school het woord "ONDER" was blijven staan. Het was mij niet duidelijk, waar dit onder viel; het feest was toch immers afgelopen?
De kinderen hebben het jubileum in ieder geval wel uitgebreid gevierd en nu is het weer op naar het volgende feest: de sport- en gymnastiekvereniging DIO wordt 50. En ik vind, dat we moeten oppassen géén belangrijk feest te missen. Misschien een suggestie voor volgend jaar: Ugchelen bestaat dan op 14 mei 753 jaar. Kunnen we dąt niet vieren? U zult wel bemerken, dat ik het feesten niet moe ben geworden. Integendeel, ik krijg nu

pas goed de smaak te pakken.
Het is alleen jammer, als er twee feesten tegelijk zijn. Dan moet je kiezen. Allebei een feestavond op dezelfde dag; wat moet je dan? Het dilemma doet zich niet zo vaak voor, maar de kans loop je wel.
Gelukkig spelen de omstandigheden in Ugchelen een positieve rol hierin. Er is maar één behoorlijke feestzaal en zelfs die is soms nog te klein. Dat hebben we gezien met het bevrijdingsfeest en het koninginnefeest. Dan moet er nog een grote tent bij. Daar komt nog bij, dat de organisatoren van feesten zelf ook willen feesten. Als ze het zich helemaal naar de zin willen maken, ook voor zichzelf, dan plannen ze de feesten een eind uit elkaar. Soms een beetje smokkelen met de datum, maar daar is niemand rouwig om.
Als Pasen en Pinksteren op één dag zouden vallen zouden ze nog met elkaar gaan praten of de feesten verschoven konden worden. Voor wat betreft de datum dan.
Zo rommelt het ook met vakanties. Als een bepaalde officiėle vakantie niet goed aansluit met de eigen geplande vakantie, dan weet men het zo voor elkaar te krijgen, dat er met de vakanties wordt geschoven.
Dat mag en iedereen vindt het goed. Zo komt het, dat u deze Bron nog vóór de vakantie in de bus krijgt. En ik kan het weten, omdat ik in mijn vakantie bij schitterend weer de kolom schrijf, die u nu leest.
Maar... héél graag gedaan en plezierige vakantie met erg mooi weer gewenst!

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen