HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 43. Uit De Bron van woensdag 4 oktober 1995, 32e jaargang nummer 17.

Vorige Index Volgende
BUGGELEMEESTER.
Toen mijn kleine broertje nog veel kleiner was en pas leerde praten, had hij moeite met de naam van zijn iets oudere broertje. Hij vond de naam Jan-Willem te ingewikkeld en maakte er Jim van. Dat vond iedereen leuk en heden tendage luistert mijn broer nog steeds naar de naam: Jim. Nu zult u misschien zeggen, wat heeft dit verhaal met Ugchelen te maken? Wel, omdat er een burgemeester-verkiezing is gehouden.
Wat is namelijk het geval, ik heb een tijdje geleden een burgemeester van Ugchelen ter sprake gebracht. Tot mijn verbazing werd er daarna een verkiezing tot burgemeester van de Sokkenbuurt gehouden. Het aantal lijsten wees er op, dat er toch nog een gerede animo bij tal van heren was, om gekozen te worden. Daarbij viel het mij op, dat er onder de dames kennelijk geen animo bestond om zich te laten uitverkiezen tot burgemeester(-es).
Het schijnt in de Sokkenbuurt zo te zijn, dat het burgemeesterschap beslist geen sinecure is; de afgewezen kandidaten waren blij, dat zij niet uitverkoren waren. Volgens de krant althans. Maar dat schuif ik in de hoek van grootspraak. Ik hoef u alleen maar te herinneren aan de verkiezingen van de tweede kamer, daar hadden ook alle verliezers bla-bla-verhalen om de mensen te overtuigen, dat het beter zo was. Maar ondertussen zouden ze erg blij geweest zijn, als ze wèl in de prijzen waren gevallen.
Maar terug naar

de burgemeester: hij schijnt toch een geweldige sociale en belangrijke functie te hebben, als ik het goed heb begrepen. Nu de andere buurten nog, want waarom zouden die minder zijn dan de Sokkenbuurt? Hoewel ik het niet erg vind klinken, hoor.... Mag ik mij voorstellen, Wim Keizer; burgemeester van de Sokkenbuurt. Als de andere buurten dat ook gaan doen, en waarom niet, dan krijgen we bijvoorbeeld: Kees Koning, burgemeester van de Cloesebuurt, Piet Prinsen, burgemeester van de Steinenbuurt. Of nog erger: aangenaam, Bart Burger, burgemeester van de Burgenbuurt.
En als Ól die burgemeesters dan één vertegenwoordiger uit hun midden kiezen en waarom zouden ze dat niet, dan kiezen ze de burgemeester van Ugchelen.
Zo kom ik weer bij mijn inleiding terug, want hoe noem je zo'n burgemeester dan. Je kunt hem (of haar) niet gewoon burgemeester noemen, want dat lijkt te veel op die van de burgemeester van de Burgen. Tenslotte moet hij voor heel Ugchelen aanspreekbaar zijn.
Met een taak heb ik geen probleem; dat valt binnen de omschrijving, die de Dorpsraad (gelukkig heet die commissie gewoon weer Dorpsraad) toegedacht heeft aan een vrijwilliger(?), die ongeveer vier uur per dag moet besteden aan het wijkmeldpunt van Ugchelen.
Mij lijkt de titel Buggelemeester het meest geschikt.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen