HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 44. Uit De Bron van woensdag 18 oktober 1995, 32e jaargang nummer 18.

Vorige Index Volgende
EUROTOP.
Graag wil ik nog eens een keer een onderwerp aansnijden, wat zich uitstekend leent voor behandeling in deze kolom: de Eurotop.
Apeldoorn valt buiten de boot voor wat betreft een "Eurotop". Dat betekent, dat er geen belangrijk Europees bezoek komt om te beslissen, wat er gedaan moet worden met één of ander internationaal probleem. Dat is dan jammer voor Apeldoorn en fijn voor Amsterdam. Alleen jammer, dat de burgemeester van Amsterdam zich wat laatdunkend heeft uitgelaten over de Apeldoornse telefoon-bekendheid. Nu heeft de Amsterdamse burgervader inmiddels wel zijn excuus aangeboden, maar het is toch jammer, dat de Amsterdamse burgemeester onbekendheid over Ugchelen verweten kan worden. Dat komt eigenlijk, omdat de Apeldoorners verzuimd hebben, Ugchelen in de schijnwerpers te zetten. Ze weten wel, dat Ugchelen bij Apeldoorn hoort, als dat in hun kraam te pas komt. Maar als ze behalve Het Loo en Hotel De Keizerskroon ook nog eens even Ugchelen hadden meegenomen in hun lobby in Den Haag, dan had het vrijwel zeker een ander verhaal geworden. Wij hebben ook hotelaccommodatie in Ugchelen en wij hebben tijdens Normaal ook een tent achter Ugchelens Belang, die kan heel gemakkelijk blijven staan. Even wat opruimen - ik denk, dat de bierpomp wel kan blijven staan - en de Eurotop kan worden ontvangen.
Dan kunnen we die mensen in hun vrije tijd, als ze dat tenminste hebben, rondleiden langs de evenementen van Ugchelen. Langs de dijkverzwaring van de Ugchelsebeek en

verder, langs de gerestaureerde Hamermolen. Even een versnapering en dan weer verder, zo langs de koppelsprengen en weer terug langs het nu gesloten "Gat van Luttikhuizen". Een kijkje in het nieuwe crematorium en via het viaduct weer terug in de bebouwde kom. Dan hebben de EuropeŽers wel heel wat anders gezien, dan Straatsburg of Brussel.
Dan gaan ze terug met het bevredigend gevoel, eens een heel ander stukje Europa ontdekt te hebben.
Als dan in de wereldpers wordt aangekondigd, dat er een nieuw ecoduct (wat een naam) nabij Ugchelen wordt aangelegd, weet iedereen, waar dat is. Want we zijn dan bekend over de hele wereld door "Het Verdrag van Ugchelen".
Het geeft natuurlijk wel heel wat werk, al die vreemdelingen hier. En alles wat er dan nog bijkomt, de tolken niet te vergeten. Een dubbel aantal; eerst vertalen uit het Ugchelens naar Nederlands en dan nog in de andere (vreemde) taal. En allemaal telefoonaansluitingen......
Of zullen we maar tegen elkaar zeggen, láát ze maar in Amsterdam? Dat is veel gemakkelijker, geen rompslomp en zo... Als ze dan toch nog op excursie willen, kunnen we ze alsnog langs de koppelsprengen laten marcheren. Misschien kunnen we ze dan uitnodigen voor een extra partijtje vogelschieten.
Maar dan wel met een extra lange paal en een heel kleine vogel; we moeten ze laten merken, dat het niet zo eenvoudig is om schutterskoning van Ugchelen te worden.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen