HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 57. Uit De Bron van woensdag 8 mei 1996, 33e jaargang nummer 9.

Vorige Index Volgende
MEIKEI.
We gedenken bij de kei. We gedenken de gevallenen uit Ugchelen op een dierbare plek en we doen dat zowel op 17 april, als ook op de vierde mei. Dat is een goede traditie geworden in Ugchelen en gedenken in mei past in het jaargetijde.
Eveneens een traditie in deze meimaand is, en dat is niet alleen exclusief voor Ugchelen, dat alles opnieuw tot leven komt. Een telkens elk jaar terugkerend wonder sinds de schepping. Het wonder voltrekt zich onder onze ogen; de natuur ontplooit zich opnieuw en in dezelfde maand mei leggen alle vogels een ei. Behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet. Maar dat van die koekoek heb ik allang niet geloofd, want die legt wèl een ei, maar in een anders nest en hoewel ik geen kenner ben, zal die griet ook wel niet deugen. Wat zijn ze druk, hè, die vogels dan, met nesten bouwen. Toen de blaadjes nog niet uitgekomen waren, heb ik dat goed kunnen bekijken. Prachtige nesten; met de meest ingewikkelde en uiteenlopende knutselarijen van bouwwerken. Soms kunnen de mensen daar nog een puntje aan zuigen.
De dominee heeft ook zijn nieuwe nestje gebouwd (of laten bouwen, zo u wilt). Maar het oude nestje staat er nog. Dat wordt afgebroken. Zoals er zoveel wordt afgebroken. De mens zoekt vernieuwing. Soms leidt dat tot afbraak: denk maar eens aan een muziektent of een wielerbaan, een vuurwerk of een optreden.
Traditie

is tegen afbraak; door de traditie te handhaven, blijf je gedenken, wat er zich vroeger heeft afgespeeld. De jeugd wil het oude niet meer; zij wil vernieuwen en dat hoort zo; dat is natuurlijk. Een uitzondering wordt gemaakt voor wat men dan traditioneel noemt. Vroeger pasten de mensen gewoon in een studeerkamer en kon men ze daar wèl ontvangen. Nu is de studeerkamer te klein geworden. Dat komt niet doordat de mensen dikker zijn geworden; zo snel gaat dat niet. De kamer moet groter worden. In een kleiner huis, want op de plaats van één komen nu twee huizen. Het kan natuurlijk niet zo zijn, dat twee huizen groter worden dan één huis op dezelfde plek. Wel staan er dan twee moderne huizen. Dan kan er één verhuurd worden; dat scheelt in de kosten.
De kei is ook oud. En die staat eigenlijk ook in de weg; laten we er twee nieuwe voor in de plaats maken. Twee moderne keien; van plastic misschien en met dubbelglas. Eén kei kunnen we dan verhuren aan bijvoorbeeld Beekbergen. Zal het net zo gaan als met de koekoek, die wèl een ei legt in mei, maar in het nest van een ander. Dat komt haar beter uit; alleen jammer, dat de jongen van de oorspronkelijke nestenbouwer dan niet meer aan de beurt komen.
In Ugchelen kunnen we daaraan deze maand mei ook denken.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen