HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 61. Uit De Bron van woensdag 3 juli 1996, 33e jaargang nummer 13.

Vorige Index Volgende
VAKANTIEVREUGD.
Een fiks aantal jaren geleden was er een instelling, die het voor minder bedeelde kinderen mogelijk maakte, net zoals andere kinderen, toch op vakantie te gaan. De "bleekneusjes" gingen naar een zogenaamde vakantie-kinder-kolonie. Het was wel in een tijd, dat het woord kolonie niet zo erg beladen was als hedentendage. Kolonie staat tegenwoordig gelijk aan onderdrukking en uitbuiting. De kinderen van nu hebben een vakantie-kinder-spel. Aan het eind van de schoolvakantie kunnen alle kinderen er vrijwillig aan meedoen. Maar soms is het een probleem, wat mensen met schoolgaande kinderen buiten deze twee weken om moeten doen. In een auto dag en nacht doorrijden naar het warme zuiden en daar op een camping bij een bijna droog riviertje het eind van de vakantie afwachten, is niet het beste alternatief. Of gaan we onze eigen Ugchelense omgeving (on-)veilig maken? Waar zouden we ons mee bezig kunnen houden, wanneer we in Ugchelen blijven? Eerst de tuin in orde maken, omdat we daarvoor geen tijd hadden tijdens ons drukke werk. Maar kinderen gaan zich vervelen, (logisch!) en gaan dan kattenkwaad uithalen. Het echte vakantie-seizoen is nog niet aangebroken en de ouders hebben minder vakantie dan de kinderen. De twee weken vakantie-kinder-spel bieden dus niet voldoende soelaas.
Wat had u gedacht van straattekenen, zoals met koninginnedag? Dat is weer niet erg aantrekkelijk vanwege het verkeer.
Eén week zijn we onder de pannen; we kunnen de eerste week al deelnemen aan de vierdaagse van Apeldoorn. Soms is dat ongeschikt voor de ouders; de kinderen behoeven begeleiding en daar hebben

de ouders nou net weer geen tijd voor. Maar wellicht is dat dan net zoals bij de avondvierdaagse te regelen. Op de laatste (inhaal?)dag is er een muzikaal festijn, zodat je als het ware naar de eindstreep wordt geblazen. Gelukkig blaast Ugchelen ook hierin weer zijn partijtje mee en neemt de muziekvereniging ook plaats langs het parcours.
Waar zouden we ons nog meer mee kunnen vermaken tijdens de lange vakantieperiode. Naar de bouwwerkzaamheden van het anti-lawaaischerm aan de A1 kijken? Daar kan je niet echt van genieten, want met kinderen stevig hand in hand op de A1 naar het werk staan kijken, is niet erg aan te bevelen. Het leven van de wegwerkers is al erg onzeker, laat staan die van een toeschouwer. Wel zouden we onze oranje hemden van de EK-voetbal nog even uit de kast kunnen halen; die zouden ons dan mooi van pas komen. Jammer vind ik het nog steeds, dat er geen scherm komt aan de zuidkant.
Dan kunnen we beter naar de kop van de Winkewijertspreng lopen. Om te zien, wat het Waterschap allemaal bedacht heeft om de bovenloop van die spreng weer in zijn oude luister te herstellen. Ik mag dan wel eens kritiek hebben op het Waterschap; dit plan juich ik van harte toe. Bent u wel eens in deze buurt geweest? U mag het hek door, hoor! En verderop liggen nog restanten van de vroegere vuilstort, helemaal overwoekerd met de schitterendste mutaties van gewoon onkruid. Ik heb een prachtige foto in de krant gezien van een drooggevallen spreng. Beslist eens gaan doen; er komen niet voor niets zoveel vakantiegangers naar Ugchelen!

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen