HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 64. Uit De Bron van woensdag 25 september 1996, 33e jaargang nummer 16.

Vorige Index Volgende
PIJPWEG.
U heeft wellicht gehoord van de spreuk: "De pijp aan Maarten geven". Als een wielrenner "het opgeeft", of "in de bezemwagen stapt", of "de brui eraan geeft", dan betekent het, dat hij de strijd staakt. Moge dat wellicht tijdens de Ronde van Ugchelen het geval geweest zijn, maar nu is de pijp heel letterlijk de pijp uit. Is deze pijp aan Maarten gegeven? Ik ken wel drie mensen, die Maarten heten, maar geen van hen heeft onlangs een pijp ontvangen. Op mijn vraag bekenden ze wel, ooit pijp te hebben gerookt, maar daar al lang geleden mee gestopt te zijn. Toch is er een pijp minder. Weg. En Maarten weet van niets. KWAK weg. Want er stond nog "KWAK" op de schoorsteenpijp van wasserij Hokatex; want daar praat ik over. Eerst wasserij "De Hoop" van mijnheer Pieters en later "Wasserij Kwak".
Waar men eindeloze besprekingen en onderhandelingen voor nodig zou hebben om zo'n schoorsteenpijp nieuw te bouwen, omdat de nokhoogte te hoog zou zijn, of omdat het niet in het huidige bestemmingsplan past, haalt men die in één keer naar beneden. Een hoogwerker er bij en floep, weg is-ie. Nou ja, floep, het was wel een heel karwei. Het profiel van ons dorp is daardoor drastisch gewijzigd; stak er in het verleden fier een wasserij-pijp bij De Cloese aan het firmament omhoog, nu moeten we het zonder deze stellen. Hij is niet meer. Net als het huis van de dominee: zo

was het er en zo was het weg. De schoorsteenpijp was toch een markant punt: als men op de Ugchelseweg de weg naar De Cloese vroeg, dan mikte je op die pijp aan het eind van de weg en zei, dat ze daar maar naar toe moesten en dan kon het niet missen. Je kan nu moeilijk zeggen: "Ga maar naar de plek, waar die pijp heeft gestaan en dan vind je het vanzelf". Daar zal nu iets anders voor bedacht worden.
Hoe simpel schijnt het te zijn om iets te slopen, nou ja, simpel; er komt wel een fikse hoogwerker aan te pas, maar zonder geweldige procedures en inspraak van de omwonenden. Er zijn nog meer markante punten uit Ugchelen verdwenen. De drie horeca-gelegenheden: Het Trefpunt, De Bosrand en hoe heette het ook alweer (De Driesprong?), waar de Rabobank is gekomen; de loods van Wardenaar en het huis van de dominee. Zo zijn in het verleden ook een wielerbaan en een muziektent gesloopt. Dingen, die we kunnen missen als kiespijn, leveren kennelijk meer problemen op: wanneer zouden ze nou eens beginnen met de motorblokkensloperij van Brink? Toch niet zo moeilijk, het slopen? Ja, om er iets nieuws voor in de plaats neer te zetten levert meer vragen op. Toch is het aanzicht van Ugchelen wel degelijk aan het veranderen. Over 25 jaar zal Ugchelen er wel weer heel anders uitzien; met een suggestie voor twee nieuwe straatnamen aan het begin van De Cloese: Kwakweg en Pijpweg.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen