HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 71. Uit De Bron van woensdag 15 januari 1997, 34e jaargang nummer 1.

Vorige Index Volgende
DOODDOENERS.
Gelukkig nieuwjaar! Het nieuwe jaar goed begonnen? Na allemaal goede voornemens genomen te hebben, gaan we weer met frisse (tegen-)zin aan de slag.
Deze rubriek geeft een bepaald machtsgevoel: men kan zich bijna ongelimiteerd uitdrukken, zonder dat er een weerwoord wordt gegeven. Hoewel ik mij natuurlijk niet wil vergelijken met professionele columnisten, wil ik dit nieuwe jaar starten door enigszins kritisch naar Ugchelen te kijken.
Ik begin daarom met de dooddoeners in Ugchelen. Heeft u wel eens van een dooddoener gehoord? Vast wel, een dooddoener is een machtspreuk, een nietszeggende uitspraak, waardoor de discussie gesloten wordt. Dus het heeft niets met doden van doen.
Een voorbeeld: als op de vraag: wanneer wordt er wat aan dat smerige motorblokkenterrein gedaan, het antwoord luidt: daar is men druk mee bezig, maar het gaat erg moeizaam. Men heeft dan antwoord gegeven, maar de vraagsteller is niets wijzer geworden, want de vraag ging over wanneer dat zal gaan gebeuren.
Nog een voorbeeld? Informatie wordt gevraagd over de werking van het geluidscherm (para-bruit), is het nu beter of slechter met de overlast van het geluid van de snelweg? Het antwoord hierop luidde, dat het een interessante vraag is en dat deze zal doorgeven. Maar dat zal de vraagsteller een worst zijn. Deze wilde alleen maar weten, wanneer en f er gemeten zal worden hoe het lawaaibeeld er vóór de bouw van het scherm en hoe het erna uitziet. Maar dat de uitkomst misschien wel heel negatief kan uitvallen voor de ontwerpers van zo'n scherm wordt zorgvuldig

vermeden. Die mensen achter de ontwerptafel hebben dan misschien wel iets ontworpen, wat wel binnen een bepaald budget heeft gepast, maar hebben wellicht mede daardoor een ondeugdelijk ding laten bouwen. Terwijl het toch een normale zaak is: als je iets koopt in een winkel en het apparaat blijkt niet te deugen, vraag je toch ook in die winkel of het geruild mag worden? Dat ruilen gaat moeilijk, want dat moet degene doen, die de kassabon in zijn bezit heeft.
Eén ding van vorig jaar moet mij wel van het hart. Het betreft het overzicht, dat De Dorpsraad heeft uitgegeven over de onderwerpen, die zijn gemeld aan het dorpsmeldpunt. Dat overzicht is mij erg goed bevallen en dat is geen dooddoener. Daaruit blijkt immers, dat een flink aantal bemerkingen in dit jaar zal worden uitgevoerd.
Daarbij zijn toch meerdere onderwerpen, die de ronde doen in Ugchelen en die een concreter antwoord verlangen dan: daar zijn we mee bezig, dat geven we door of dat zullen we onderzoeken.
Als de Ugchelseweg zo nodig verbeterd moet worden en dat vinden we toch, dan kan de discussie bij de Apeldoornse afdeling verkeer eindeloos worden verlengd door te vermelden, dat zij bezig zijn met de uitwerking van de inspraak op de Dorpsraadvergadering van vorig jaar. Terwijl wij alleen maar willen weten of het nog dit jaar gebeurt!
Ik ben benieuwd en dat zou eigenlijk ook een dooddoener zijn, ware het niet, dat ik in januari 1998 dan wellicht hierop zal terugkomen. Dat staat vast, bij leven en welzijn.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen