HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 77. Uit De Bron van woensdag 9 april 1997, 34e jaargang nummer 7.

Vorige Index Volgende
O-VERLEDEN.
In de krant las ik iets over een illegaal graf. Iedereen, die overlijdt, heeft een verleden. Maar het verhaal van een boer met een historisch verleden en die is begraven in de buurt van Het Leesten, is u waarschijnlijk niet ontgaan. Dit feit werd als een toeristische bijzonderheid van Ugchelen beschreven. Dat soort toerisme werd zowel door de verslaggever, als door enkele zondagse wandelaars bedreven.
Aan deze bijzonderheid kan ik dan niet voorbijgaan. Er zijn altijd mensen, die zich interesseren voor bepaalde feiten uit de historie, die herkenbaar zijn aan vormen van graven. Denkt u maar eens aan de grafheuvel bij Bruggelen. Of iets dergelijks, maar van deze tijd, de natuurbegraafplaats in Assel. Nu kan men zich een wandeling over de begraafplaats Heidehof veroorloven, maar een uitzonderlijk graf, waar het een of ander over te vertellen valt, is toch wel wat anders. Deze zaken zouden in de onlangs vernieuwde wandel- en fietsroutes van Ugchelen kunnen worden opgenomen. Zo zou je ook in de route kunnen beschrijven, dat je een grote kans maakt om een wit konijn in het wild tegen te komen in de buurt van de Batenburg, maar dat is geen zekerheid. In ieder geval voor de wandelaar, die niet zo'n scherpe opmerker is. Van een grafheuvel weet je zeker, dat het er is. Het is bepalend vanwege de geringe beweeglijkheid.
Andere markante punten in Ugchelen kan je ook in de route vermelden, maar het is niet zeker, of die herkenbaar blijven. Zelfs een kei blijft niet opvallend op de hoek van de Ugchelseweg en de Hoenderloseweg staan. Zo is ook de winkel van onze

"Vrije Vogel" binnenkort niet meer herkenbaar. De routebeschrijving moet steeds weer aangepast worden. Dan moet misschien als bijzonderheid worden vermeld, dat er vroeger dit of dat is geweest. Een duidelijk herkenbaar graf(-heuvel) is meer plaatsbepalend. Daarbij kan dan met de geschiedenis eromheen een route zeer aantrekkelijk worden beschreven. Alhoewel ik nu misschien wel heel voorbarig dit markante verhaal aan het vertellen ben. Want de gemeente Apeldoorn zit met de figuur van boer De Vries in zijn maag. Deze opposant heeft bij zijn begrafenis een precedent geschapen; hij ligt namelijk buiten het hek van Heidehof en dat schijnt niet te mogen. Daar komt natuurlijk bij, dat er vragen rijzen over de figuur, die daar begraven ligt en dat is geen Apeldoorn-promotie verhaal. Zo zie ik in gedachten grafheuvels verrijzen in de Doornenburg of op het terrein van de motorblokkensloperij van Brink. Dat zouden echt markante punten zijn. Wat zouden we de geïnteresseerde wandelaar hierbij moeten mededelen? Iets over de tegenstrijdigheid, waarmee de gemeente Apeldoorn handelt? Over het tegen de regels in handhaven van een tehuis, waar bijna alle omwonenden tegen hebben geageerd? Of over de belofte, die de gemeente deed aan bewoners van aanleunwoningen bij een verzorgingshuis, waar maar steeds niet tegen aangeleund kon worden?
Dit overdenkende, kan volgens mij bij het graf van boer De Vries rustig en vredig de uitzonderlijke vermelding van zijn verleden worden opgenomen in de fietsroute.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen