HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 79. Uit De Bron van woensdag 7 mei 1997, 34e jaargang nummer 9.

Vorige Index Volgende
CHAOS.
Omdat een journalistiek artikel afhankelijk is van de ruimte in de krant en vaak "passend" gemaakt wordt, komt een krant soms chaotisch over. Als er nog ruimte over is, wordt soms de kop in een groter lettertype gezet en soms wordt het begin van het artikel wat ruimer gezet. In het volgen van het nieuws over Ugchelen krijg ik af en toe de merkwaardigste "koppen" onder ogen.
Ik noem er wat: "Chaos bij verpleeghuis Randerode", "LPG-oorlog beperkt tot Ugchelen" en iets met wat minder opvallende letters: "Gert Woutersen zet Ugchelen op digitale kaart" en "Massaal afscheid echtpaar buurtsuper". Bij het ene opschrift valt Ugchelen meteen op, terwijl je het andere artikel even moet doorlezen, voordat je begrijpt, dat het een evenement in Ugchelen betreft. Daarbij heeft bijvoorbeeld een LPG-oorlog niets uitstaande met de buurtsuper.
Mijn grootste bezwaar heb ik tegen een ongenuanceerde kop zoals: "Chaos bij Randerode". Hierbij wordt er te weinig van uitgegaan, dat Randerode als verpleeghuis al een hoogdrempelige beladenheid heeft. Je zult toch maar net na een moeizame beslissing, in overleg met de indicatiecommissie, over de opname van één van je ouders in een verpleeghuis, gekozen hebben voor Randerode. Dan schrik je je toch een ongeluk, dat je vader of moeder in een huis wordt opgenomen, waar chaos heerst? Of, als je voor revalidatie een bepaalde tijd in Randerode moet worden verpleegd, wat moet de familie dan wel denken; zo van: "O, ga je daarheen? Nou, dat is niet zo mooi!" Zo'n

redactie moet beter weten. Dat er hier sprake is van een beetje ruimtevullend artikel, weiger ik te geloven, want de volgende dag wordt er nog een schepje bovenop gedaan door te verkondigen, dat Randerode bezig is zich een weg uit de chaos te zoeken. Als je het stuk doorleest, betreft het een verschil van mening in de directie.
Het wonderlijke van een krant is, dat er soms twee totaal verschillende berichten in staan, die in feite niets met elkaar te maken hebben, maar toch in verband met elkaar gebracht kunnen worden. In dezelfde krant staat: "Crisisopvang psychiatrie bij "Lukas". Ik vraag me af, of er misschien een "praktijk-oefening" op Randerode gehouden zou kunnen worden?
Dan lees ik liever het artikeltje over Gert Woutersen, die met zijn liefhebberij een Ugchelens evenement aan het computerscherm heeft toegevoegd. De bedoeling is, dat alle gegevens, die over Ugchelen worden vermeld, wèl worden bijgehouden en dat lijkt mij moeilijk. Want hoe vertel je nu in een droge opsomming, dat er een gezellig buurtwinkeltje is verdwenen? Ik denk aan een rubriek: "Wat u niet meer in Ugchelen kunt vinden." Een andere gedachte, misschien wat wrang, komt bij mij op, als ik lees: "De Dorpsraad van Ugchelen vergadert circa tweemaal per jaar." Dat wordt zeker naar beneden afgerond.
Het lijkt mij beter, dat Gert in zijn rubriek vermeldt, dat er elke twee weken een blad als De Bron verschijnt, waarin op de chaos van berichtgeving een andere kijk wordt gebracht door:

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen