HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 81. Uit De Bron van woensdag 4 juni 1997, 34e jaargang nummer 11.

Vorige Index Volgende
AFTELLEN.
Bijna iedereen, die ik ken, verzamelt wel wat. Allerlei zaken: geld, postzegels, suikerzakjes en de meest vreemdsoortige dingen. Zo ken ik iemand, die afgebrande lucifers spaarde. Toen hij er een heleboel van had, heeft hij die doormidden gebroken en met gluton op elkaar geplakt. Door de verschillende kleuren houtjes werd een veelkleurig paneel vervaardigd, waarbij een afbeelding werd verkregen, door op bepaalde plekken de afgebrande kop naar voren te leggen. Ikzelf maak geen uitzondering op de verzamelwoede van iedereen; ik verzamel De Bron. Door de diverse jaargangen heen volg ik de inzichten en ontwikkelingen van de samenstellers, de verschillende redacties en zie de verscheidenheid van inzichten. In de loop van de tijd heb ik al vele jaargangen bij elkaar gesprokkeld. Dat kost niet zoveel moeite, omdat de telling op de voorzijde van De Bron aangeeft, welk nummer en welke jaargang je onder ogen hebt. Zo kan men gemakkelijk de boel weer snel op orde hebben, als de zaak door elkaar raakt. Bij het voorlaatste nummer ging het mis. Plotseling waren we weer in januari aangeland. Nu weet ik wel, dat door de drukker een slippertje is gemaakt in zijn computerbestand en ik weet ook wel, dat de redactie erg kritisch naar de inhoud moet kijken en de datum en jaargangnummering valt buiten de tekst. Zelfs bij de Apeldoornse Courant gebeurt het wel eens, dat het binnenblad een andere datum heeft dan de buitenkant. Dit soort

"missers" verzamelen wordt ook wel gedaan, maar schiet niet erg op, want dat komt niet zoveel voor. Er zijn vast wel mensen, die gek zijn op zulke zaken en die dat dan bewaren voor het nageslacht.
Maar voor mijn verzameling is zo'n fout een crime, omdat de volgorde niet meer klopt. Bij het nalezen van de "Uwe Kijkers" mocht ik denken, dat een bepaald artikel niet in de goede periode van het jaar is geplaatst; een voorjaarsverhaal moet niet in een kerstnummer staan. Nu moet u niet denken, dat deze onnozele hals de redactie van De Bron wil omverwerpen. Verre van dat; het is al moeilijk genoeg om de dagelijkse dingen in het juiste tijdperk te plaatsen. De mensen worden opgejaagd, de ontwikkelingen gaan heel snel en toch moet alles klaar zijn voor een bepaalde datum. Daarbij zijn ze nog afhankelijk van de aanlevering van uw kopij.
Er is een horloge, dat het aantal seconden aftelt tot het jaar 2000 en even dacht ik, dat er bij De Bron ook zoiets aan de hand was. Aftellen vind ik echter een slechte zaak. Dan word je steeds met je neus op het feit gedrukt, dat het einde in zicht is. Bij mij werkt dat op mijn zenuwen. Ik voel mij prettiger wanneer er normaal geteld wordt en dat er rekening mee wordt gehouden dat er na de eeuwwisseling gewoon verder wordt geleefd. Dus mensen van De Bron, tel maar gewoon door, met of zonder:

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen