HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 82. Uit De Bron van woensdag 18 juni 1997, 34e jaargang nummer 12.

Vorige Index Volgende
VORMFOUT.
Nederland heeft het niet goed gedaan; men heeft vergeten, bepaalde wetten en bestuurlijke maatregelen aan te melden bij de Europese Commissie en daardoor zijn mogelijk bepaalde dwingende bestuursmaatregelen niet geldig. Dat opent nieuwe perspectieven voor de Vereniging Ugchelens Belang. Na de recente verbouwing kwamen ambtenaren van de gemeente Apeldoorn op het idee, dat er met de geluidsisolatie iets niet in orde was. Er zou voor zo'n slordige anderhalve ton aan het buurthuis verspijkerd moeten worden om aan een bepaalde norm te voldoen. Als ik de vereniging mag adviseren, moet men eerst maar eens laten onderzoeken, of deze vernieuwde eis van de gemeente Apeldoorn over de geluidsisolatie van het Ugchelense buurthuis wel is aangemeld bij de Europese Commissie. De gemeentelijke instantie die daarover gaat, moet maar eerst eens aantonen op welke wettelijke gronden de aanpassing van het gebouw moet plaats vinden. Als dat namelijk niet het geval is, mag de gemeente niet van Ugchelen verlangen, zulk een grote extra investering te doen. In ieder geval niet dwingend opleggen.
Deze overweging zou eigenlijk een zaak moeten zijn voor de Dorpsraad Ugchelen, maar waar zijn die nu toch mee bezig? Er staat wel elke week in De Bron, dat er vrijdagmorgens spreekuur is in "Ugchels Belang". Maar verder is het wel heel erg stil; doen ze nog wel wat? Ik kan mij herinneren, dat de vorige Dorpsraad zich druk maakte over van alles en nog wat. Deze Dorpsraad kan niet eens de naam van het buurthuis

goed schrijven, want die naam is sinds mensenheugenis "Ugchelens Belang". Zou dat ook een vormfout zijn?
Wat moeten wij in Ugchelen met een paar sterke en zéér hoge radiomasten in Kootwijk. Kan er niet eens een deskundig onderzoek komen over de (geluids-)hinder van deze masten en de invloed die deze masten hebben op onze omgeving? De hoogte en vorm vind ik niet passen in onze omgeving en ik denk niet, dat protesten tegen de bouw ervan veel soelaas zullen bieden. Temeer, daar waar de regelgeving over de bouw van deze hoge masten ook wel niet aangemeld zal zijn bij de Europese Commissie. Dus als alles mag, dan mag dat natuurlijk ook. Als straks computers, brandalarmen, pace-makers, sirenes en gehoorapparaten niet meer goed functioneren, kunnen we er niets aan doen. De gemeenteraad mag protesteren wat ze wil, maar er helpt geen lieve moeder aan, de masten komen er. Ten gerieve van de vrije commercie, die ons via radio en televisie door de strot wordt geduwd. Want dat wil men in Europa toch? Ik vraag me af waar we mee bezig zijn, schieten we nu door naar een andere wereld? Worden er niet teveel verbindingen met een groot, onoverzienbaar en onbeheersbaar geheel gelegd? Waar ligt ons belang en wat heeft een Ugchelenaar aan een vormfout? Ik zie dan nog wel een klein voordeeltje voor Ugchelens Belang: gewoon niet doen wat de gemeente zegt. Verbouwing? OK, maar dan met subsidie van de Europese Commissie.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen