HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei 24 kB de Kei 

Om de Kei nummer: 88. Uit De Bron van woensdag 22 oktober 1997 - 34e jaargang nr. 18

VROEGER..
Soms kunnen mensen mateloos zeuren over vroeger. Vroeger was alles beter, tegenwoordig worden de normen en waarden met voeten getreden en zo. Vooral jongeren moeten het dan ontgelden. Ik weet, dat ik mij daaraan ook soms bezondig. Als iemand naar mij toe komt met een opmerking zoals: "Had je niet beter.....", dan gaan bij mij al stekels ter verdediging van mijn gewoonten overeind staan. Het luisteren gaat mij dan niet goed af en ik begin mijn antwoord steevast met: "Ja, maar.....".
Pas veel later ga ik dan inzien, dat het zo ook kan en moet ik mijn eerste oordeel bijstellen.
Ik herinner mij een vergadering in Ugchelens Belang over de vernieuwing van de Ugchelseweg. Iemand vond het allemaal een beetje aan de krappe kant en daardoor worden de fietsers gebruikt als remmende werking op het verkeer. Er moeten obstakels in de weg komen, zo laat men weten. Daarop zei de belanghebbende ambtenaar, dat juist voor déze oplossing was gekozen om de snelheid te beteugelen. Aan vroeger moesten we niet meer denken; het verkeer wordt alleen maar intensiever en sneller. Obstakels zijn een lust in de ogen van de slalommende coureur van tegenwoordig. De mensen van de gemeente hebben slechte ervaringen met het aanbrengen van hindernissen in de weg. Nog afgezien van de wettelijke hindernissen, die dàt weer met zich meebrengt. Nu beginnen we in werkelijkheid te zien, hoe de Ugchelseweg gaat worden. Daarbij blijkt toch weer, dat het erg moeilijk is een goede voorstelling vanaf een tekening te maken.

Zoiets geldt ook voor het geluidsscherm; ik vind het nu één van de lelijkste, die er in het hele land te vinden is. Het schijnt nog behoorlijk te weerkaatsen ook, dat vinden de mensen aan de zuidelijke kant tenminste wel. Elke verandering is nog geen verbetering. Misschien dat het verbetert, als er wat mos en onkruid overheen groeit.
Vroeger dus, waren er parkeerhaventjes aan één kant van de weg. Die zijn nu verdwenen en de voetganger krijgt meer ruimte. Zo op het oog ziet het er leuk uit, maar als fietser zal ik mij zeker niet op mijn gemak voelen. Ik mijd als fietser trouwens de Asselsestraat ook als de pest en de Ugchelseweg zal er net zo uit gaan zien. Dat moet ik dan ervaren als een verandering, die ik misschien later zal gaan waarderen, maar voorlopig is het nog niet zover.
Eerst moet er nog mos en onkruid over groeien en dan kan ik het misschien als een verbetering beschouwen. Als ik het dan nog maar mag beleven. Ik vind het wel jammer voor onze keurslager, maar als ik er niet meer op de fiets heen durf, zal ik er lopend heen moeten. Misschien komt er nog een breed en duidelijk zichtbaar zebrapad voor de mensen, die uit de Dokter Piekemalaan komen en daar bij de winkel van Woutersen willen oversteken?
Dat zou ik wèl een hele verbetering vinden!
Overigens staat de kei wel héél erg uit het zicht, maar dat zal wel weer zeuren over vroeger zijn.


"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen