HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 127. Uit De Bron van woensdag 30 juni 1999. 36e jaargang nummer 13.

Vorige Index Volgende
PREVENTIE.
Een eeuwenoud gezegde, dat voorkomen beter is dan genezen, heeft de politie in Ugchelen in praktijk gebracht, door een preventieplan tegen inbraken te lanceren. Nu doen ze dat overal elders ook, maar Ugchelen kreeg een speciale "behandeling". Met een politiebusje kwam oom (en tegenwoordig ook tante) agent aan de deur. De gendarmes (m/v), die het busje vergezellen, brengen in bepaalde buurten huis aan huis folders rond, waarin diverse raadgevingen met betrekking tot preventie bij afwezigheid van de bewoners zijn vermeld. Volgens de leuke rubriek "Politienieuws" van onze buurtagent Bert Buitenhuis is men op wel 350 adressen geweest.
Gewapend met de folder van onze buurtagent ben ik met een spiedend oog door ons dorp gaan lopen. Dan zie je de mensen met de vakantie in het vooruitzicht zich voorbereiden op een kennelijk grote reis. De caravan wordt het garagepad opgereden, keurig netjes schoongemaakt en opgepoetst en voorzien van allerlei benodigdheden voor de komende trip.
Als ik een potentiŽle inbreker zou zijn, kan ik deze adressen noteren met daarbij een schetsje, hoe je het beste de woning kunt benaderen en nog beter, kunt verlaten, al of niet met buit.
Daarna gaan de vakantiegangers, uitgezwaaid door de buren, de straat verlaten. De buren hebben hun eigen camper of caravan reeds op de stoep klaar staan en gaan op hun beurt vertrekken. Zo ligt de straat er verlaten bij.
Na een tijdje komt de krantenjongen de krant bezorgen. Op een adres zijn de mensen kennelijk reeds langer

weg, want de krant gaat met enige moeite de brievenbus in en gemakshalve laat hij hem er driekwart uitsteken. Een eind verder wordt de bus blijkbaar ook niet geleegd, want daar puilen ook de wekelijkse huis aan huisbladen, die de vorige dag zijn bezorgd, nog de bus uit.
Als u nu zegt, het staat wel in de preventiefolder maar zo gebeurt het niet, kijkt u dan maar eens goed om u heen en leest u de politierubrieken er maar op na. De krantenjongen, die normaal zijn werk goed doet, is bijvoorbeeld na zijn succesvolle examen van een extra lange vakantie gaan genieten. Een welwillende, maar niet alles wetende vakantiehulp heeft zijn baantje overgenomen en doet het niet zo erg zorgvuldig. Ik heb op mijn observatieronde in ieder geval wel enkele uitpuilende brievenbussen gezien.
Niet, dat het stil is in Ugchelen; er lopen veel vakantiegangers door ons dorp te wandelen. Maar die zitten 's avonds ook achter de televisie. Onze dorpsveldwachter gaat eveneens met vakantie en zijn collega's zullen zijn werk waarnemen. Als de inbrekers nu ook maar met vakantie gaan, dan kunnen wij er ook van genieten. Nadat u over enkele weken gebruind en tevreden terugkeert in ons vredig Ugchelen en u weer de draad opneemt, hoop ik dat u alles in goede orde aantreft. In ieder geval, of u nu thuis blijft na al deze sombere zaken of dat u weggaat en de nodige preventiemaatregelen heeft getroffen, wens ik u een plezierige vakantie toe en hoop u gezond weer terug te zien.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen