HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 139. Uit De Bron van woensdag 9 februari 2000, 37e jaargang nummer 3.

Vorige Index Volgende
DONKER.
Pessimisten zijn mensen, die de toekomst donker inzien. De kreet van "vroeger was alles beter" ligt op hun lippen bestorven. Andersom is het natuurlijk niet zo, dat alle moderniteiten een zegen voor iedereen betekenen. Maar om een vergelijking te maken met het Ugchelen van nog niet zo lang geleden en nu, kan het geen kwaad, om daarover eens na te denken. Ik kom hierop, omdat een al oudere man mij een briefje liet toekomen, waarin hij stelde, dat het 's avonds zo donker was op straat. Iedereen heeft de gordijnen dicht en de straat voelt dan een beetje vijandig aan. Als je dan om een uur of elf de hond aan het uitlaten bent, dan ben je blij, dat je een andere hondeneigenaar tegenkomt. Dan wordt het dankzij de hond, toch een beetje vriendelijker. Dat de gordijnen dicht zijn, komt niet alleen, doordat de NUON in een foldertje zegt, dat je daarmee stookkosten bespaart. Want dat gaat 's zomers toch niet op. Nee, we noemen dat met een goed Nederlands woord "Cocooning". Nou ja, Nederlands, dat natuurlijk niet, mijnheer Harmsen. Het betekent letterlijk inpoppen. Wel, we schermen ons af tegen de buitenwereld en nestelen ons gezellig voor de televisie. Wat dan vaak aan nieuws niet veel goeds te zien geeft. Dat bevestigt ons weer de gedachte, om ons nog meer in te poppen.
Onder het kopje "Inbraakpreventie" weet onze Ugchelense buurtagent ons te vertellen, dat het aantal inbraken na de vrijlating van de vorige opgepakte boef weer is toegenomen. Dus: deur op slot en

zorg er voor, dat men vooral niet kan zien of men wel of niet thuis is. Ugchelen wordt gesloten, als het donker wordt. Zo wordt het er niet beter op en is de cirkel rond.
Was het vroeger dan beter vraag ik mij af. Wel, de ideeŽn zijn door de tijd wel veranderd. Heel vroeger werden bij de boerderijen, maar ook bij de herenhuizen de luiken 's avonds gesloten. Daarna werden de zogenaamde doorzonwoningen gebouwd. Door de grote ramen kijk je van voor naar achter met gemak heen. De rijtjeshuizen hebben doorgaans een voorgevel, die alleen uit een kozijn met veel (dubbel-) glas bestaat. Het eerste wat men dan bij het betrekken van die woningen doet, is een stevige beplanting in de voortuin zetten, zodat het naar binnen kijken wordt bemoeilijkt. Vervolgens worden er gordijnen aangeschaft om het doorkijken tegen te gaan, wanneer het donker wordt. Zelfs de achterkanten van de huizen worden afgeschermd met dichte beplantingen en schuttingen. Het geheel wordt nog eens versterkt door een ondoordringbaar scherm van luxaflex of zelfs rolluiken. Zo kan het zijn, dat ondanks de betere straatverlichting, een dorp zoals Ugchelen er niet vriendelijker op wordt.
Ben ik een pessimist, als ik constateer, dat het er voor Ugchelen donker uit blijft zien? Welnee, de andere optie is immers, dat met de tijd ook de ideeŽn veranderen.
In ieder geval zie ik het bouwen op de plek van de voormalige motorblokkensloperij niet meer zo donker in!

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen