HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 163. Uit De Bron van woensdag 14 maart 2001, 38e jaargang nummer 5.

Vorige Index Volgende
TOETERDERP.
Het zit er weer op; de prachtige kleding van het carnaval is opgeborgen in laden en kasten en na de krokusvakantie wordt er nagedacht over een volgend evenement. Ugchelens Belang is door de carnavalsvereniging als domicilie gekozen. Gewoon, omdat de Zuidervestzakjes, zoals de carnavalsvereniging heet, Ugchelen gezelliger vindt en niet, omdat er meer pret in Ugchelen wordt gemaakt tijdens de vastenavondviering of omdat er in Ugchelen een grotere optocht tijdens carnaval is. De feestzaal met bediening vinden zij geschikter voor de vieringen van hun feesten. Nou, dat mag wel eens gezegd worden en ik ben blij met zo'n uitspraak. Altijd maar hetzelfde in ons dorp wordt een eenzijdig verhaal en met een carnavalsvereniging komt er vast wel afwisseling in de dagelijkse gang van zaken. De vorige vereniging is immers een zachte dood gestorven en dat heb ik eens in een vroegere aflevering betreurd. Toen ik daarna de carnavalsprins en prinses nadrukkelijk bij Ugchelense evenementen aanwezig zag, bedacht ik, wat doen die lui uit zuid hier toch? Zo betrapte ik mijzelf erop, dat er bij mij ook een hokjesgeest botviert. Want wat maakt het nu uit, waar men woont? Wat is dat toch voor een raar idee, om iemand, die niet in Ugchelen woont, als een indringer te beschouwen? Het moet toch mogelijk zijn om gezamenlijk iets te vieren, te memoreren of te ondernemen, zonder er naar te kijken, waar men vandaan komt en wie of wat men is. Maar kennelijk zit het in de mens, om groepjesgeest te ontwikkelen,

zonder te bevroeden, dat de nieuweling in de groep hetzelfde wil als jij. Of het misschien wel beter weet dan jij. Maar omdat hij nieuw is, wordt de boot afgehouden en moet de nieuweling zich eerst bewijzen. Men stelt toch ook niet de eis, dat je eerst een jaar in Ugchelen gewoond moet hebben om lid te kunnen worden van een Ugchelense vereniging? Toch duurt het even, voor je jezelf in de gemeenschap voelt opgenomen. Natuurlijk ligt het ook aan jezelf en hoe gemakkelijk je met mensen om kunt gaan en ik weet ook wel, dat het voorgaande op iedere woonomgeving slaat, of het nu een stad of een dorp is.
Ik bedenk daarmee, dat een goede voorzitter, die echter niet in Ugchelen woonachtig is, toch voorzitter van Ugchelens Belang kan worden. Dit op het gevaar af, dat ik mij nu ergens mee ga bemoeien en dat misschien kant noch wal raakt. Het is zo maar een opwellende gedachte, omdat de buurtvereniging moeite heeft een voorzitter te vinden. Voor iemand, die geen verstand van muziek heeft, is het toch mogelijk een goede voorzitter te zijn van een muziekvereniging. Voor de goede orde, ik heb zo maar een club genomen, want dit slaat natuurlijk niet op onze muziekvereniging! Ik had natuurlijk net zo goed een andere vereniging als voorbeeld kunnen nemen. Maar het moet volgens mij wel een figuur zijn, die af en toe goed op zijn toeter kan blazen, opdat Ugchelen de naam van Toeterderp eer aan blijft doen.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen