HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 166. Uit De Bron van woensdag 25 april 2001, 38e jaargang nummer 8.

Vorige Index Volgende
WOORDKUNST.
"Genius Loci" heet het nieuwe kunstwerk in de bibliotheek. Het zegt zoveel als: "De geest van de plek". Ik vind het mooi en raad u aan het eens te bekijken, want volgens de kunstenaar Marcel van Vuuren zal het kunstwerk u "beklijven". De kunstenaar heeft nog meer voor mij onbegrijpelijke taal geuit, maar dat wijt ik gewoon aan mijn onkunde. Maar het woord "beklijven" heb ik eens in het woordenboek opgezocht. Het betekent gewoon vastkleven. Dus het beeld moet de plek aan de bibliotheekwand laten vastkleven op je netvlies. Of in gewone mensentaal: als je het eenmaal gezien hebt, dan vergeet je nooit meer, dat je in de bibliotheek stond.
Ik weet niet, hoe het u is vergaan met het lezen van het stukje over het kunstwerk, maar mij duizelde het wel, hoor. "Kennis en begrip maken plaats voor empathie" lees ik. De kunstenaar is niet alleen het scheppen van kunst meester, maar ook een meester in het scheppen van kunstige zinnen. Empathie is namelijk het vermogen, om zich in te denken in het gevoelsleven van de medemens. Dan heeft de kunstenaar mij mooi te pakken door mijn gevoelsleven zo maar te etaleren. Ik vind mijzelf nogal complex in elkaar zitten en dacht altijd, dat mijn gevoel moeilijk over was te brengen. Maar deze kunstenaar heeft het toch maar gepresteerd!
Blijft voor mij nog de vraag, waarom al die dure Latijnse woorden worden gebruikt. Waarom noem je zo'n kunstwerk niet gewoon "Plekidee" of "Biepbeeld". Dat zijn woorden, die ook om een verklaring vragen en waar men dezelfde

uitleg op kan loslaten. Maar goed, Genius Loci heeft zijn intrede gedaan in Ugchelen en rest ons nog ons af te vragen, waarom geen kunstwerk op de oorspronkelijk bedoelde plek vr de bibliotheek? Het antwoord is simpel te geven, die plek is geen goede plek. Het is te gevoelig voor vandalisme. Dat is een gegeven, waar men tegenwoordig erg veel rekening mee dient te houden. De ruiten van de bushokjes (of moet ik in dit verband abri's zeggen) worden snel beklad met "graffiti" en soms wel totaal vernield. Dat doen dan vaak jonge mensen, die geen waarde hechten aan wat anderen mooi vinden en geen opvoeding hebben gekregen om die waarde te respecteren. Zo las ik onlangs in de wekelijkse kroniek van Evert Kroon in het Apeldoorns Stadsblad hoe jongelui de muziektent in het Oranjepark hebben toegetakeld. Zoiets gebeurt natuurlijk niet alleen in het Oranjepark, maar ook in Ugchelen, al gaat het hier niet om een muziektent. Daarover gesproken, dat is nog altijd iets, wat op mijn verlanglijstje staat om in Ugchelen te hebben. Een buitenconcert in Ugchelen, een "Concerto Loco Ugchullium", dt zou nog eens moeten! Maar dit zal wel toekomstmuziek blijven en voor mij een "Illusie Personalia". Mocht u alle hiervoor genoemde woorden soms niet helemaal begrijpen, dan kunt u ze immers in de Bibliotheek opzoeken en komen we elkaar beslist wel eens tegen aan de leestafel. Hetgeen immers vast de achterliggende bedoeling van de kunstenaar van "Genius Loci" is geweest.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen