HOME


Gastenboek
Om Ugchelse Kei de Kei 

Om de Kei nummer: 169. Uit De Bron van woensdag 6 juni 2001, 38e jaargang nummer 11.

Vorige Index Volgende
KEES.
Kees Worst is een naam voor een Ugchelenaar, die ik zo maar heb bedacht. Iedere vergelijking met een bestaande persoon berust dus op louter toeval. Kees Worst als naam komt niet zo veel voor, vandaar. Worst Kees komt meer voor, maar dat komt later in deze rubriek aan de orde. Kees heeft zich in Ugchelen een goede naam verworven met zijn éénmanszaak en wil wel gaan uitbreiden. Aldoor heeft hij vanuit zijn schuur bij het huis zijn werk kunnen doen, maar eigenlijk is de schuur niet zo geschikt en binnenkort gaat zijn kind bij hem in de zaak werken. Misschien wil hij, als hij straks met pensioen gaat, wel personeel aantrekken, de zaak loopt immers best. Ook wil hij wel van het geloop om het huis af. Daarvoor heeft hij in Ugchelen ruimte nodig en dat is schaars, nu alle ruimte en open plekjes zijn of binnen afzienbare tijd worden ingenomen door nieuwbouw van soms wel erg grote huizen.
Dus gaat onze Kees bij de gemeente informeren en wijst alle beschikbare ruimte in industriecomplexen van de gemeente van de hand, omdat hij persé in Ugchelen dichtbij zijn bedrijfje wil blijven wonen en werken. Kees krijgt te horen, dat hij niet zo moeilijk moet doen, buiten Ugchelen zijn er immers zat plekken en waarom dan juist die dure grond, die zich gemakkelijk leent voor het bouwen van een woonhuis, bestemmen voor zo een klein bedrijfje? De argumentatie, dat er in Ugchelen werkgelegenheid geschapen zou worden, gaat niet op, daarvoor is het te kleinschalig. Kijk maar

naar de hoek van de Laan van Westenenk en de Europaweg, daar staan grote bedrijven en de mensen, die daar werken, komen ook van ver, getuige de grote aantallen auto's die er geparkeerd staan.
Teleurgesteld keert Kees naar huis terug, moppert tegen zijn echtgenote en voor het eerst heeft hij niet meer zo'n goede zin om aan zijn werk te gaan. Later, als zijn zoon thuis komt, bespreekt hij zijn bevindingen met hem. Deze herinnert zich echter een rubriek van Uwe Kijker, waarin gewezen werd op een plan om half over de A1 met een soort overkapping wat te gaan bouwen. De computer werd aangezet en op Internet werd gesnuffeld in het krantenarchief van de Apeldoornse Courant. Snel hadden ze op de steekwoorden Apeldoorn en Ugchelen het betreffende plan gevonden en lazen ze over het nieuwe bedrijvenplan aan de A1 van mijnheer van Berlo. Kees en zijn zoon fantaseerden tot diep in de nacht over de groei en bloei van hun bedrijfje en wensten elkaar welterusten.
De andere dag ging Kees Worst, die nog nooit enige schuld had gehad, met zijn bank over het plan praten. Die wees hem op het feit, dat de financiŽle gevolgen van zijn transactie hem wel eens vele slapeloze nachten zouden kunnen bezorgen, als in het slechtste geval het allemaal eens anders zou kunnen lopen, dan hij zich had voorgesteld. "Worst Case" heet dat in het Engels. Toen begreep Kees, dat hij toch maar eens wat anders moest bedenken.

"Uwe Kijker"
Deze tekst wordt elke veertien dagen met toestemming overgenomen uit het Ugchelense Kerk- en Nieuwsblad
"DE BRON".

Vorige Index Volgende

Copyright © 1996 -
Uwe Kijker / DE BRON / Gert Woutersen